Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN se pripremaju za talas izbeglica iz Mosula


Ujedinjene nacije (UN) užurbano završavaju izgradnju skloništa za novi talas izbeglica, nakon što su iračke snage pokrenule operacije za oslobađanje zapadnog dela iračkog grada Mosula od militanata takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

"Trkamo se s vremenon da pripremimo hitna skloništa za prihvat raseljenih porodica južno od Mosula", navodi se u saopštenju humanitarne koordinatorke UN u Iraku Lise Grande.

Prema njenim rečima, humanitarne organizacije su već "nategnute". Ona je navela da se UN trude da stignu do šest miliona ljudi širom Iraka kojima je potrebna pomoć.

"Nemamo sve fondove koji su nam potrebni i mnogi partneri se suočavaju sa velikim ograničenjem kapaciteta", kazala je koordinatorka UN.

Iračke snage pokrenule su u nedelju operacije za oslobađanje zapadnog dela Mosula od IDIL-a, objavio je premijer te zemlje Hajder al Abadi.

Vladine trupe su povratile najmanje pet sela u zapadnom delu grada i napreduju ka aerodromu, navodi agencija AP

Savezne iračke snage su 17. oktobra prošle godine otpočele veliku ofanzivu da povrate grad Mosul, drugi po veličini u zemlji i uporšte IDIL-a u Iraku od 2014. godine. Posle više nedelja teških borbi one su u januaru preuzele kontrolu nad istočnim delom grada.

Prema podacima UN, od početka ofanzive iračkih snaga iz istočnog Mosula je raseljeno 217.000 ljudi

IDIL je zauzeo Mosul, grad na severu Iraka, u junu 2014. godine. Zapadni deo grada je manji od istočnog, ali je gušće naseljen i tu se nalaze neka mesta podrške ekstremista.

Mosul je podeljen na dva dela rekom Tigar. Očekuje se da će borba za zapadni deo biti duga i teška, zbog gušće naseljenosti i jer su tamošnje stare ulice uske.

XS
SM
MD
LG