Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija predlaže formiranje carinske unije na Balkanu


Austrijski kancelar Kristijan Kern tokom susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, 17. februara 2017.

Austrijski kancelar Kristijan Kern izjavio je da podržava predlog premijera Srbije Aleksandra Vučića o formiranju slobodne trgovinske zone Zapadnog Balkana, u okviru Cefta regiona.

Nakon razgovora u Beogradu, Vučić je rekao da je Kernu uručio predlog Vlade Srbije o pravljenju slobodne trgovinske zone i carinske unije, i dodao da bi se tako zemlje regiona Zapadnog Balkana dodatno približile i postale mnogo atraktivnije za investitore.

"Što se više približimo, što više investitora privučemo, što više budemo mogli da zaradimo, biće bolje za nas... Time bi se drastično popravile šanse za još ubrzaniji ekonomski napredak", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je o tome već razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom i predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Srpski premijer je Kernu zahvalio na želji da sasluša i razume probleme ne samo ljudi u Srbiji, već i čitavog Zapadnog Balkana i na podršci koju Austrija pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

On je izrazio zahvalnost i na velikoj podršci koju je Srbije dobila od Austrije u rešavanju migrantske krize, kao i na želji da se sačuva mir i stabilnost regiona.

Kern je posle razgovora ocenio da Srbiju i Austriju vezuju duboko prijateljstvo i veze i da je sa srpskim premijerom razgovarao o infrastrukturnom povezivanju.

On je dodao da Austria podržava evropski put Srbije i da ima veliki interes da podrži investicije u Srbiji koju smatra važnim partnerom.

XS
SM
MD
LG