Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Španija: Princeza Christina nije kriva, njenom suprugu zatvorska kazna


Španska princeza Christina sa suprugom Inaki Urdangarinom, arhivski snimak

Španski sud oslobodio je princezu Cristina optužbi za poresku prevaru, dok je njen suprug Inaki Urdangarin osuđen na zatvorsku kaznu.

Sestra španskog kralja Felipea Šestog oslobođena je optužbi da je pomagala suprugu da izbjegne plaćanje poreza, ali joj je sud naložio da plati kaznu od gotovo 265.000 eura jer je imala "građansku odgovornost".

Njen suprug Inaki Urdangarin proglašen je krivim za pronevjeru, utaju poreza i po drugim optužnicama i osuđen je na šest godina i tri mjeseca zatvora, kao i novčanu kaznu od više od 500.000 eura, navodi The Guardian.

Protiv Urdangarina, biznismena i bivšeg reprezentativca Šapanije u rukometu, bila je podignuta optužnica da je koristio svoje kraljevske veze da dobije poslove u organizovanju sportskih i drugih dogadjaja.

Optužen je da je koristeći svoju raniju titulu vojvoda od Palme s poslovnim partnerom pronevjerio oko šest miliona eura javnih sredstava preko svoje neprofitne organizacije Noos Institut. Jedna od kompanija koju je koristio bila je Aizoon, preduzeće za trgovinu nekretninama čiji su vlasnici princeza Christina i Urdangarin.

Princeza Christina je prvi član španske kraljevske porodice protiv koga je podignuta krivična optužnica od obnavljanja monarhije 1975.

XS
SM
MD
LG