Dostupni linkovi

Janjušević: Kriza u Crnoj Gori traži međunarodno posredovanje


Vođe Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević po povratku iz Beograda, 13. februar 2017.
Vođe Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević po povratku iz Beograda, 13. februar 2017.

Politički analitičar Dragiša Janjušević za “Zašto?” analizira upozorenje vođe crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta Nebojše Medojevića o mogućim nemirima u slučaju ukidanja poslaničkog imuniteta i hapšenja njegovih kolega Andrije Mandića i Milana Kneževića zbog slučaja “državni udar”.

  • Bunt

Po onome što smo vidjeli jučer i danas, po reakcijama Specijalnog državnog tužioca i skupštinskog odbora, mislim da ova situacija u kojoj se nalazimo nije nimalo bezazlena ni u nekom političkom, ni društvenom ni građanskom smislu.

Izjavu gospodina Medojevića prije komentarisao kao jedan bunt, kao jednu oštru reakciju koja je došla na činjenje specijalnog državnog tužioca maltene dan uoči predaje izbornih lista za izbore u Nikšiću koje su svi doživjeli kao jako bitne i značajne.

  • Kompromis

Mislim da kriza koja je nastala poslije 16. oktobra dostiže svoj vrhunac i ne vidim rješenje koje bi se moglo pronaći u komunikaciji vlasti i opozicije osim neke vrste urgentnog posredovanja međunarodne zajednice da ova dešavanja ne bi poprimila ozbiljnije neželjene razmjere.

Crna Gora se danas nalazi u jednoj velikoj političkoj krizi gdje kompletna opozicija bojkotuje izbore u Nikšiću.

Do te mjere su zaoštreni odnosi vlasti i opozicije da jednostavno ne vidim tu mjeru i dozu kompromisa osim nekog posredovanja sa značajnijih međunarodnih adresa.

  • Kriza

Ne mogu sad da sagledam ni da projektujem kako će se manifestovati dalja dešavanja od strane opozicije.

Zaista je pomalo i neočekivano i neželjeno da je zemlja koja je kandidat za Evropsku uniju i za članstvo u NATO u jednoj, čini mi se nikad ozbiljnijoj političkoj krizi nego što to imamo danas.

Bez urgentnog posredovanja međunarodne zajednice ne vidim kako se može izaći iz ove zaista teške situacije.

XS
SM
MD
LG