Dostupni linkovi

Plenković sa sudijom Agiusom razgovarao o procesuiranju ratnih zločima


Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju
Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju

Predsjednik Vlade Hravstke Andrej Plenković razgovarao je sa predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carmelom Agiusom u Zagrebu.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da Republika Hrvatska, približavanjem kraja mandata MKSJ-a, podržava tranziciju funkcija i odgovornosti na Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT).

Podsjetio je kako je procesuiranje ratnih zločina i puna suradnja s MKSJ-om bio ključni politički kriterij u procesu pristupanja EU te napomenuo da Hrvatska i od svih drugih država očekuje punu suradnju sa Sudom.

Predsjednik Agius informirao je o inicijativi za osnivanje informacijskih centara, sukladno Rezoluciji 1966 (2010) Vijeća sigurnosti UN-a, koji bi omogućili dostupnost javnih podataka i arhiva MKSJ-a u regiji.

Centri bi bili od velikog značaja za promociju naslijeđa MKSJ-a među lokalnim stanovništvom, kao i za prijenos znanja Suda.

Predsjednik Vlade Plenković i predsjednik MKSJ-a Agius razgovarali su i o nadolazećim konferencijama i seminarima Suda u okviru projekta „Dijalozi o nasljeđu“, kao i o potrebi intenziviranja regionalne suradnje u procesuiranju ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG