Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Plenković sa sudijom Agiusom razgovarao o procesuiranju ratnih zločima


Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju

Predsjednik Vlade Hravstke Andrej Plenković razgovarao je sa predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carmelom Agiusom u Zagrebu.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da Republika Hrvatska, približavanjem kraja mandata MKSJ-a, podržava tranziciju funkcija i odgovornosti na Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT).

Podsjetio je kako je procesuiranje ratnih zločina i puna suradnja s MKSJ-om bio ključni politički kriterij u procesu pristupanja EU te napomenuo da Hrvatska i od svih drugih država očekuje punu suradnju sa Sudom.

Predsjednik Agius informirao je o inicijativi za osnivanje informacijskih centara, sukladno Rezoluciji 1966 (2010) Vijeća sigurnosti UN-a, koji bi omogućili dostupnost javnih podataka i arhiva MKSJ-a u regiji.

Centri bi bili od velikog značaja za promociju naslijeđa MKSJ-a među lokalnim stanovništvom, kao i za prijenos znanja Suda.

Predsjednik Vlade Plenković i predsjednik MKSJ-a Agius razgovarali su i o nadolazećim konferencijama i seminarima Suda u okviru projekta „Dijalozi o nasljeđu“, kao i o potrebi intenziviranja regionalne suradnje u procesuiranju ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG