Dostupni linkovi

Guterres osudio balistički test Sjeverne Koreje pred sjednicu SB UN


Generalni sekretar UN Antonio Guterres
Generalni sekretar UN Antonio Guterres

Pred hitni sastanak Savjeta bezbjednosti UN, generalni sekretar te organizacije Antonio Guterres oštro je osudio najnovije lansiranje balističke rakete Sjeverne Koreje.

Guterres je lansiranje nazvao "još jednim zabrinjavajućim kršenjem rezolucije Savjeta bezbjednosti" i pozvao Sjevernu Koreju da se pridržava svojih međunarodnih obaveza, rekao je zamjenik portparola UN Farhan Haq.

On je dodao i da je Guterres apelovao na međunarodnu zajednicu da nastavi da se zajednički bavi ovim problemom. Testiranje Sjeverne Koreje osudila je i kina njihov tradicionalni saveznik.

SAD, Japan i Južna Koreja tražile su hitan sastanak Savjeta bezbjednosti.

Seul je osudio potez kao "ozbiljnu vojnu i bezbjednosnu prijetnju" i predvidio da će biti još takvih testova.

Savjet bezbjednosti će o Sjevernoj Koreji razgovarati danas iza zatvorenih vrata.

Istovremeno je Pentagon danas nazvao posljednje testiranje balističke rakete Sjeverne Koreje kao "jasnu ozbiljnu prijetnju" po bezbijednost SAD.

Portparol Pentagona mornarički kapetan, Jeff Davis, rekao je novinarima da su SAD pratile let rakete koja je lansirana u subotu naveče po američkom vremenu i procijenili da je putovala oko 500 kilometara ili oko 310 milja, prije nego što je sletjela u Japansko more.

Prema njegovim riječima radi se o zemljskoj varijanti rakete koju koriste podmornice poznate kao KN-11. Takođe je naveo da mobilni lanser sa kojeg je ispaljena nije ranije viđan u javnosti.

Davis je rekao i da je očigledno riječ o tehnološki veoma naprednoj raketi.

XS
SM
MD
LG