Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fotografija AP, atentat na ambasadora Karlova najbolja u 2016.


Nagrađana fotografija Burhana Ozbilicia

Fotografija atentatora Mevluta Merta Altintasa, kreirana nekoliko momenata nakon ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u Turskoj 19. decembra, proglašena je najboljom fotografijom prošle godine prema izboru žirija organizacije World Press Photo.

Fotografiju atentata na Karlova napravio je fotoreporter agencije Associated Press Burhan Ozbilici.

"To je fotografija koja zaista govori o mržnji koja vlada u našem vrijemu. Svaki put kada je pogledate gotovo kao da se morate odmaknuti koliko je eksplozivna", rekla je članica žirija Mary F. Calvert.

Na pobjedničkoj fotografiji Altintas u odijelu i kravati, stoji vidno uzrujan, drži pištolj uperen prema zemlji, sa lijevom rukom podignutom u vis i uprtim prstom. Ambasadorovo tijelo leži na podu.

Ambasador Rusije u Turskoj govorio je na izložbi u Ankari kada ga je Altintas, policajac koji nije bio na dužnosti, upucao sleđa, nakon čega je uzviknuo "Ne zaboravite Alepo!".

"Čuo sam pucnjavu. Ljudi su pokušali da se sakriju. Bio sam šokiran i uplašen, ali nisam paničio. U teškim situacijama ostajem pribran. Imam odgovornost zabilježiti događaj", rekao je Ozbilici za CNN.

"Od trenutka kada sam čuo hitce znao sam da je to istorijski momenat, veoma ozbiljan. Znao sa da moram da radim svoj posao, kao novinar nijesam samo mogao pobjeći da spašavam sopstvenu kožu" ispričao je.

Njegova fotografija izabrana je u konkurenciji od čak 80.000 djela, a pogledana je do sada18 miliona puta.

XS
SM
MD
LG