Dostupni linkovi

Retorika devedesetih u službi šefa policije


Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović

Reakcija ministra policije Srbije na sindikalni vojno-policijski protest dobrim delom predstavlja zastrašivanje onih koji su se usudili da iskažu nezadovoljstvo, rekli su sagovornici Radija Slobodna Evropa. Deo pripadnika Vojske Srbije i Policije još jednom je pred zgradom Vlade zatražio bolje uslove rada i depolitizaciju tih institucija, nakon čega ih je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, oštro kritikovao i optužio – za politizaciju.

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, kaže da ništa drugo od Nebojše Stefanovića nije ni očekivao.

“Pa sigruno Soroš čim se ujutru probudi razmišlja o Srbiji i vojnom i policijskom sindikatu… To su njihove jeftine političke floskule koje nemaju blage veze sa mozgom. Bilo je za očekivati ove ministrove optužbe. On je dao sve od sebe da taj protest blokira, zaustavi i spreči”, kaže Mijailović.

Detalj sa protesta sindikata policije u Novom Sadu
Detalj sa protesta sindikata policije u Novom Sadu

​Komentar ministra policije na javne zahteve dela vojnika i policajaca bio je pun kvalifikacija sličnih onima, kao po nekom oprobanom modelu, koje su u proteklih dvadesetak godina mnogo puta izrečene od strane vlasti na račun neistomišljenika. U svakom slučaju, Stefanović je na kritiku odgovorio kritikom.

“Pogledajte ko je sve tu bio prisutan… Od DOS-ovskih političara, predstavnika različitih političkih organizacija, nekih koje finansira Soroš, najgorih političkih organizacija koje ne vode računa o interesima svoje zemlje, kao što je ovaj ‘Ne da(vi)mo Beograd’. Bili su tu i članovi udruženja stanara, kao i građani koji su zaduženi u švajcarskim francima. Ne znam koliko je u stvari tu ukupno bilo policajaca i vojnika”, rekao je Stefanović.

Osim verbalnog kontranapada, konstatacije prvog čoveka MUP da je protest nezadovoljnih stanjem u vojsci i policiji političke prirode, desilo se i da je njihovo okupljanje obeležio svojevrstan kontramiting onih koji su podržali rad države, što je takođe već viđeno još od devedesetih.

Zastrašivanje i policijski razgovori

Vesna Petrović, iz Beogradskog centra za ljudska prava, smatra da se lako nazire motiv optužbi na račun pripadnika policije i vojske angažovanih u protestima.

“Ta retorika koristi se u funkciji zastrašivanja onih koji su izašli na ulicu i njihovih porodica. Eventualno im se preti i gubitkom posla. To je mehanizam zastrašivanja koji postoji već poslednjih par godina, a posebno u vreme izbora.”

Veljko Mijailović kaže da na sličan način doživljava nastupe predstavnika vlasti.

“Nama na poslednje okupljanje nije došlo 25 autobusa jer je policija te ljude pozivala na razgovore preteći da će im oduzeti licencu ukoliko budu prevozili policajce i vojnike na protest. Takođe, aktivisti Policijskog sindikata Srbije privođeni su na informativne razgovore.”

Providna zamena teza

Njihove proteste podržala je i Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, koja se bori protiv izgradnje projekta aktuelne vlasti “Beograd na vodi” i za rasvetljavanje nezakonitog rušenja objekata u Savamali. Slučajno ili ne, odmah su se našli u izjavi ministra Stefanovića.

Radomir Lazović, iz Ne da(vi)mo Beograd, najpre primećuje, kako kaže, providnu zamenu teza.

“Ministar iskorišćava situaciju tako što će za politizaciju napasti nekoga ko se upravo protiv toga bori. Stranka na vlasti je, ne samo policiju, već sve institucije apsolutno instrumentalizovala za svoju korist. Posebno podsećam da još nije rešen slučaj Savamala, da nisu odgovorili ko je naredio i sproveo rušenje pod fantomkama u izbornoj noći, kao i zašto policija nije izašla na pozive građana.”

Svako ko kritički govori o vlasti može očekivati da bude nazvan Soroševim plaćenikom: Radomir Lazović
Svako ko kritički govori o vlasti može očekivati da bude nazvan Soroševim plaćenikom: Radomir Lazović

A to što ih ministar povezuje sa Sorošem, Lazovića takođe ne iznenađuje.

“Svako ko kritički govori o vlasti može očekivati da bude nazvan Soroševim plaćenikom, plaćenikom stranih službi, da bude nazvan izdajnikom i rušiteljem države. Pa na šta to liči? Bolje bi bilo da odgovore na pitanja koja im građani postavljaju”, konstatuje Lazović.

Vojni i policijski sindikat najavili su da će nastaviti proteste, za koje tvrde da su bez političkog uticaja. Veljko Mijailović kaže da je suština zahteva unapređenje sektora bezbednosti.

“Unutar samih ministarstava događa se nenamensko trošenje sredstava. Imamo nekakve tendere, koji su obično namešteni politički, gde se novac sliva u privatne džepove. A na drugoj strani se ne obezbeđuje dovoljno novca da bi vojska i policija efikasno funkcionisali. Pa onda imamo pojavu da se u vozilima Vlade prevozi droga. Pa imamo pojavu ubistava na ulicama Beograda. Pa onda se dešava da eksplodira vozilo u blizini škole… Smatramo da svi resursi treba da budu uključeni u bezbednost građana Srbije.”

U poslednjih nekoliko meseci vojni i policijski sindikat protestovali su četiri puta. Najavili su da će pred zgradu Vlade Srbije dolaziti sve do ispunjenja njihovih zahteva za poboljšanje socijalnog položaja vojnika i policajaca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG