Dostupni linkovi

Zagreb: Prosvjedi 'za' i 'protiv' vojnoga roka


Trg bana Jelačića, Zagreb
Trg bana Jelačića, Zagreb

U Zagrebu su danas održana dva manja prosvjeda, od kojih je jedan bio "za", a drugi "protiv" mogućeg vraćanje obaveznog vojnoga roka. Skupove je osiguravala policija, koja je postavila i kordon, a završeni su bez incidenata.

Skup potpore okupio je oko 50 pristalica vojnoga roka u organizaciji udruženja ratnih veterana iz Đurđevca i održan je ispred zgrade Ministarstva obrane, dok se prosvjedu protiv vojnoga roka u obližnjem parku, u organizaciji Radničke fronte, odazvalo stotinjak građana.

Organizator prosvjeda potpore uvođenju vojnoga roka Dražen Šemovčanin rekao je da smatra da je vojni rok dobar za mladiće i djevojke, jer su "vrijednosti koje se mogu steći na vojnoj obuci korisne". On se također založio da vojni rok traje najmanje tri mjeseca, jer je najavljeni od mjesec dana prekratak za obuku.

S druge strane, okupljeni na prosvjedu protiv vojnoga roka istakli su da žele da se novac troši na reformu obrazovanja, a ne na militarizaciju društva, jer je Hrvatskoj dovoljna profesionalna vojska.

"U zemlji s 45 posto mladih nezaposlenih, s autobusima punim iseljenika prema Njemačkoj i ulicama punima kopača smeća, vlasti sebi krajnje cinično povećavaju plaće, provode poreznu reformu koja koristi najbogatijima i bankama, a nezaposlenim i besperspektivnim mladima poručuju da su njima namjenili - obavezni vojni rok. Recimo NE takvoj besramnoj politici", istaknuto je u pozivu na prosvjed koji je okupio stotinjak građana.

Okupljeni su nosili brojne transpranete, među kojima su se isticali "Nećemo ginuti za tajkune i političare", "Dijete se odgaja u roditeljskom domu, a ne u kasarni!", "Gradite tvornice, a ne kasarne!", "Radnik, a ne ratnik!". Na jednom od transparenata bila je fotografija premijera Andreja Plenkovića uz natpis: "Nije išao u vojsku, uvodi vojni rok".

Mediji su nedavno objavili da se planira vraćanje obaveznog služenja vojnoga roka koje je u Hrvatskoj zamrznuto 2008. godine.

Premijer Andrej Plenković je rekao da hrvatski narod voli Hrvatsku vojsku, a da se idejom o ponovnom služenju vojnoga roka želi "popularizirati" vojska kod mladih i da se učini "atraktivnom mladim ljudima i novim generacijama koje se ne sjećaju vremena Domovinskog rata".

XS
SM
MD
LG