Dostupni linkovi

AI: Decenija čekanja na pravdu – Mon Baljaj i Arben Dželjadini


Protest pokreta Samoopredeljenje u Prištini, 10. februar 2007.
Protest pokreta Samoopredeljenje u Prištini, 10. februar 2007.

Amnesty International (AI) se povodom desetogodišnjice od smrti Mona Baljaja i Arben Dželjadinija, aktivista pokreta Samoopredeljenje, obratio Specijalnom predstavniku Generalnog sekretara UN-a na Kosovu sa zahtevom da se javno izvini zbog propusta da zaštiti njihov život i život povređenih tokom protesta, te da omogući punu reparaciju stranama zbog pretrpljene štete.

Mon Baljaj i Arben Dželjadini ubijeni su u Prištini 10. februara 2007. godine, tokom protesta pokreta Samoopredeljenje, danas opozicione stranke, nakon što je deset rumunskih UNMIK-ovih policajaca na demonstrante ispalilo gumene metke. Tim povodom su još dve osobe ozbiljno bile povređene.

UNMIK-ova unutrašnja istraga 2007. rezultovala je da su oni ubijeni zbog upotrebe gumenih metaka, ali istraga nije uspela da identifikuje odgovorne, tako da zbog toga niko nije odgovarao. Gumeni metci su takodje bili stari, sa izlizanom gumom i metalnom lopticom.

Porodicama Baljaja i Dželjadinaja, kao i dvojice povređenih, ponuđena je kompezacija 2009. godine, ali nikada nije došlo do nezavisne istrage ubistva. Istraga u Rumuniji je zatvorena 2009. godine, bez identifikacije počinioca.

Porocide su se žalile i Savetu za ljudska prava UNMIK-a koji je uspostavljen 2006. radi razmatranja žalbi u slučaju kršenja ljudskih prava od strane te misije.

Nakon dugotrajnog procesa, Savet je utvrdio da misija nije uspela da zaštiti pravo na život žrtvama i da sprovede efektivnu istragu. Takođe, utvrđeno je da je sila koju su koristili policajci da rasteraju demonstrante nije bila neophodna i nije bilo dokaza da su četvorica muškaraca bili uključeni u nasilnim delima.

Amnesty je pozdravio mišljenje Saveta kao prvi korak ka pravdi za žrtve i njihove porodice.

"Amnesty International pozvao je Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN-a, šefa UNMIK misije da sprovede preporuke iz objavljenog Mišljenja i da poduzme dalje korake kako bi počinioci bili izvedeni pred pravdom".

AI žali što ni posle dve godine od objavljenih preporuka Saveta, UNMIK još uvek nije objavio bilo kakvu odluku ili saopštio informacije o napretku ka sprovođenju preporuka.

Amnesty International povodom desetogodišnjice od ubistva poziva Specijalnog predstavnika da sprovede preporuke iz marta 2015. godine, da omogući reparaciju žrtvama i njihovim porodicama, i da poduzme dalje korake da počinioci izađu pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG