Dostupni linkovi

U Osijeku otkriven spomenik Alojziju Stepincu


Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac

U Osijeku je danas otkriven spomenik kardinalu Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojziju Stepincu, dan uoči 57. godišnjice njegove smrti.

Predsednik Udruženja Marijan Gubina je tom prilikom rekao da se postavljanjem spomen-biste želela odati počast Stepincu, "njegovoj žrtvi i mučeništvu kroz koju je pokazao pravi smisao vere, te podsetiti Osječane koliko je važno biti spreman podneti žrtvu".

Za gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića Stepinac je "jedan od najvećih hrvatskih sinova", a spomen-bista je "znak zahvalnosti za sve što je učinio za opstanak hrvatskog naroda".

Novinari i arhitekta Tomislav Prgomet, međutim, imali su prigovor na to što je spomen bista postavljena, kako smatraju, na neprimerenom mestu, u neposrednoj blizini parkirališta.

Prgomet je primetio da je primereno mesto za postavljanje spomenika bilo kojem svešteniku ispred crkve ili župnog dvora, a da je ovo mesto "neprimereno i potcenjivački prema kardinalu Stepincu", prenela je Hina.

Dok Hrvatska veliča Stepinca, on je za Srbiju sporna ličnost koja je doprinela stradanju više hiljada Srba, Jevreja i Roma.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) će na sednici srpsko-hrvatske crkvene Mešovite komisije 13. i 14. februara u Novom Sadu predstaviti dokaze da je Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenoj genocidnoj politici.

Treća sednica Mešovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencije biće posvećena pitanjima da li je Stepinac podržavao politiku NDH i kakav je bio njegov odnos prema srpskom narodu.

Članovi komisije, koja je formirana na inicijativu pape Franje, zasedaće u novosadskom Vladičanskom dvoru Bačke eparhije, kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

XS
SM
MD
LG