Dostupni linkovi

Skupština Kosova: Problem na severu rešavati dijalogom


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Situacija na severu Kosova je veoma ozbiljna, rečeno je na sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o situaciji u Mitrovici, a nakon što je zid kojeg su lokalne vlasti izgradile uklonjen u nedelju.

Tokom interpelacije koju su sazvali poslanici opozicionog pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi iz ove grupacije rekao je da osim otežane situacije i provokativnog delovanja Srbije u tom delu, dijalog sa Beogradom čini situaciju neodrživom.

On je dodao da nakon zida i famoznog voza, sve se može završiti kompromisom između Srbije i Kosova o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Jedan zid je srušen, ali se gradi drugi u njegovoj blizini. A kao što se vidi, i onaj koji je srušen i ovaj koji se gradi ima jedan te isti cilj - barikada i fizička prepreka za kretanje na toj strani grada", kazao je Seljimi.

Odgovarajući na njegove komentare, premijer Isa Mustafa je naveo da je sever deo Kosova, i da su građani tog dela građani Kosova.

“Problemi na severu se moraju rešiti zakonskim i ustavnim putem, osiguravajući ista prava i slobode svim građanima.”

Bez obzira na provokacije Srbije, dodao je on, kosovske institucije su uspele da reše svu situaciju mirnim i zakonskim putem.

On je istakao da se normalizacija odnosa sa Srbijom povezuje sa potpunim gašenjem paralelnih struktura Srbije i priznavanjem Kosova kao nezavisne i suverene države. Mustafa je dodao da dijalog mora da se nastavi.

"Dijalog sa Srbijom odvija se u interesu Republike Kosova, jer se suočava sa problemima koji su posledica rata a koji se ne mogu rešiti osim dijalogom", kazao je on.

Poslanici opozicije uglavnom su kritikovali Vladu zbog situacije u Mitrovici i uopšte na severu, ali i zbog dijaloga koji je, kako su rekli, ojačali ulogu Beograda na severu.

XS
SM
MD
LG