Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počeli mirovni pregovori kolumbijskih vlasti i gerilaca


Kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos i lider FARC-a Rodrigo Londono

Mirovni pregovori kolumbijske vlade i gerilske grupe Vojska nacionalnog oslobođenja (ELN) počeli su sinoć u Ekvadoru posle pet decenija sukoba.

Vlada nastoji da s ELN, drugom po veličini pobunjeničkom organizacijom u Kolumbiji, postigne sličan mirovni sporazum koji je prošle godine postigla s najjačim gerilskim pokretom Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARK).

Pripadnici ELN su prošle sedmice oslobodili bivšeg kongresmena Odina Sančeza iz zatočeništva, čime je uklonjena poslednja prepreka pregovorima.

"Vreme politike s oružjem mora da se završi u Kolumbiji. Svako nepotrebno odlaganje u potrazi za mirom znači žrtvovanje života i izgubljeno vreme za postavljanja osnova pomirenja", izjavio je glavni vladin pregovarač Huan Kamilo Restrepo na ceremoniji kojom je obeležen početak pregovora.

Glavni pregovarač pobunjenika Pablo Beltran izjavio je da "svi treba da se promene".

"Spremni smo da preuzmemo odgovornost za događaje koji su se desili tokom sukoba i očekujemo da isto uradi i druga strana", rekao je Beltran.

ELN ima oko 1.500 aktivnih boraca, prema zvaničnim podacima.

Tokom pet decenija sukoba vojske i pobunjeničkih i desničarskih grupa stradalo je više od 260.000 ljudi, nestalo desetine hiljada, a raseljeno oko šest miliona stanovnika.

XS
SM
MD
LG