Dostupni linkovi

Serwer: Odlaganje prijema Crne Gore u NATO nije poraz


Daniel Serwer, profesor na Univerzitetu Johns Hopkins, za "Zašto?" objašnjava zbog čega američki Senat još uvijek nije ratifikovao Protokol o prijemu Crne Gore u članstvo u NATO-u i šta bi daljnje odlaganje ili, eventualno, blokiranje njenog prijema u Alijansu moglo značiti za euroatlantske aspiracije na Zapadnom Balkanu.

  • Podrška

Dva senatora su bila protiv crnogorskog članstva, ali njihovi prigovori, iskreno, nisu utemeljeni da nečemu uvjerljivom.

No, zbog procedure, oni su imali mogućnost da sve odgode i to su i učinili.

Očekivanje je da će 98 senatora glasati za, ali čak iako to bude 95, a ne 98, to neće napraviti nikakvu razliku jer će to opet biti dominantna podrška.

  • Poraz

Pitanje je kada će se to desiti?

Ja sigurno ne mogu odgovoriti na to pitanje i nisam siguran da li to iko može zato što su procedure u Senatu vrlo tajnovite i nejasne.

Nisam u toku kakav je plan da se Senat pokrene i glasa o ovome ali nije jednostavno neko pitanje dovesti do tačke da se Senat o njemu izjašnjava.

Ali odlaganje ne znači i poraz i u ovom slučaju sve ukazuje na to da je nadmoćna većina za prijem Crne Gore.

  • Stepenica

Jučer je na sajtu Politico objavljen tekst koji je procurio od savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost generala Michaela Flynna u kojem se sugeriše da je i administracija za to. To je vrlo dobra vijest.

Šta to znači? To je jako važno.

Pobjeda Rusije u ovoj situaciji bi zaista potkopala zapadnu orijentaciju nekoliko zemalja na Balkanu i obeshrabrila bi ljude koji ne bi trebalo da budu obeshrabreni, već bi trebalo da budu ohrabreni.

Članstvo u NATO je, praktično, postalo stepenica na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ne mora svako biti i članica NATO-a ali su do sada na Zapadnom Balkanu to svi postali.

  • Procedure

Bilo bi vrlo demoralizirajuće ako bi došlo do poraza crnogorskih nastojanja za članstvom, ali ja ne očekujem da će do toga doći.

Možda će doći do odlaganja koje se Crnogorcima neće činiti ugodnim, i čak i samo to može biti destabilizirajuće.

Ali mi smo demokratija i naš Senat ima svoja pravila i procedure i mi moramo živjeti s tim.

  • Granice

Oni koji misle da znaju šta predsjednik Donald Trump misli su često, na kraju, ispali u krivu tako da je ne mogu reći da je nemoguće da on odbaci preporuku generala Flynna.

On je bio vrlo otvoreno protiv NATO-a, mada je u posljednje vrijeme pokušao to ispraviti.

Crna Gora je vrlo mala zemlja i siguran sam da ona dva senatora koja su glasala protiv mogu reći: “Zašto bi Amerika branila granice Crne Gore. Gdje je to?”

  • Pozitivan

Tako da postoji i suprotno mišljenje, posebno ako nista baš raspoloženi prema NATO-u.

Teško mi je predvidjeti šta će predsjednik učiniti, do sada je uradio neke vrlo čudne stvari.

Ali, rekavši to, postoji također i mišljenje da se on slaže sa Senatom jer ako hoće da glasaju pozitivno o stvarima koje on želi, onda on mora biti pozitivan prema stvarima koje oni žele.

Mislim da zaista postoji zaista velika podrška u Senatu (za crnogorsko članstvo).

XS
SM
MD
LG