Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Japan: Radovi na premeštanju SAD baze na Okinavi


Geografski prikaz Japana i Okinave

Vlada Japana počela je danas konstrukciju nove vojne baze u moru pored Henoka, ređe naseljenog dela Okinave, u koju ce biti premešteni američki marinci na tom ostrvu.

U prvoj fazi izgradnje radnici će u more pobacati velike betonske blokove, kako bi napravili sedimentalne zavese koje smanjuju uticaj na životnu sredinu, pre nego što počnu da prave nasipe i konačno naspu zemljište.

Vazdušna baza marinaca se iz Futenme seli posle 20 godina odugovlačenja usled konstantnih protesta.

Oko 100 osoba demonstriralo je isred Kamp Švaba, noseći plakate sa natpisima "Ne novoj Hinoko bazi" i "Nezavisnost od kolonijalizma".

Mnogi stanovnici se žale na prisustvo velikog broja američkih trupa na Okinavi i žele da se Futenma baza ukloni, a ne premesti.

Lokalni zvaničnici su vodili neuspešnu pravnu borbu sa vladom Japana u pokušaju da zaustave gradnju, a očekuje se da će guverner Okinave Takeši Onaga pokušati da blokira radove time što će odbiti da obnovi dozvolu za neophodno premeštanje koralnih grebena koja ističe u martu.

Radovi na izgradnji baze počeli su samo nekoliko dana nakon posete američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa Tokiju tokom koje je potvrđeno da je Henoko jedini plan.

Predstavnik vlade je rekao da su centralne vlasti odlučne u nameri da "nastave sa radovima na premeštanju", ali da će voditi računa o životnoj sredini i izdržavanju stanovnika.

XS
SM
MD
LG