Dostupni linkovi

Trump želi ukinuti finansiranje Univerziteta Kalifornija


Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je nagovijestio da će ukinuti finansiranje Univerzitetu Kalifornije, nakon što su demonstranti razbijali prozore i izazivali požare u zgradi, što je uzrokovalo otkazivanje govora urednika krajnje desničarskog portala Bretibart News, piše Reuters.

Trumpova najava, objavljena na Twitteru, izazvala je reakcije kalifornijskih parlamentaraca, koji su tu prijetnju nazvali neukusnom i zloupotrebom ovlasti, što je najnoviji sukob između republikanskog predsjednika i zvaničnika u ovoj većinski demokratskoj saveznoj državi.

"Ukoliko U.C. Berkeley (op.a. University of California, Berkeley) ne dopusti slobodan govor i nastavi prakticirati nasilje nad nedužnim ljudima sa drugačijim stavovima – NEMA VIŠE SREDSTAVA IZ BUDŽETA? – napisao je Trump na Twitteru.

"Imati na čelu najjače države na svijetu čovjeka koji piše tweetove u kojima prijeti Univerzitetu u Kaliforniji i priča o povlačenju sredstava, smatram da je to veoma neukusno", rekao je Kevin de Leon, Demokrata iz Los Angelesa.

Parlamentarci iz Kalifornije su kazali da će razmotriti da li predsjednik Trump uopće može oduzeti sredstva univerzitetu koji godišnje dobija 400 do 450 miliona dolara za finansiranje istraživanja.

Ovaj univerzitet je 2016. godine također dobio 216 miliona državne pomoći za studente, rekao je jedan parlamentarac.

XS
SM
MD
LG