Dostupni linkovi

Putin u poseti Mađarskoj


Dve posete Mađarskoj u dve godine: Vladimir Putin
Dve posete Mađarskoj u dve godine: Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin danas stiže u posetu Mađarskoj, drugu u poslednje dve godine, u trenutku kada raste zabrinutost unutar EU da bi američki predsednik Donald Trump mogao da se približi Moskvi.

Putinu će to biti treći susret sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Kako je najavljeno, razgovaraće se o ekonomskim temama, uključujući izgradnju kontroverzne nuklearke Paks, te o novim sporazumima o kupovini prirodnog gasa.

Vlada Viktora Orbana pridaje veliki značaj Putinovoj poseti, javljaju svetske agencije, navodeći da je uoči posete obnovljen Spomenik sovjetskim vojnicima, koji su poginuli u Drugom svetskom ratu.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto rekao da poseta ruskog predsednika dolazi u pravom trenutku, zbog promene u administraciji u Vašingtonu, kao i da će ovo biti prvi put da SAD ne vrše pritisak na Mađarsku zbog unapređivanja odnosa sa Rusijom:

„Ako bi Amerika prestala da pritiska evropske zemalje u smislu sankcija (protiv Rusije), a čini se da za to postoje velike šanse, verujem da bi svi oni koji su se zalagali za pragmatične odnose i govorili o potrebi da se preispitaju sankcije bili ohrabreni i da bi to bila nova osnova za debatu“, rekao je Sijarto.

Sijarto je pre nekoliko dana pozvao na ukidanje sankcija Rusiji jer to pogađa domaću ekonomiju. Njegovo mišljenje dele i slovački premijer Robert Fico i češki predsednik Miloš Zeman. Rusija se nalazi pod međunarodnim sankcijama zbog ilegalne aneksije Krima iumešanosti u sukob u istočnoj Ukrajini.

„Zabrinuti smo zbog ove posete, u to nema sumnje“, rekao je RSE jedan zvaničnik EU koji je zahtevao anonimnost. „Ovo je Putinova godina - gleda ka podeljenoj Evropi koju Višegradska četvorka (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka), a naročito Mađarska još više dele ovakvim potezima (pozivanjem Putina u Budimpeštu), a Sjedinjene Države po prvi put ne predstavljaju kontratežu Putinu“, rekao nam je ovaj zvaničnik.

Putin je od uvođenja sanckija dobio nekoliko poziva za posetu zemljama članicama EU.

XS
SM
MD
LG