Dostupni linkovi

FHP pozvao da se ispitaju navodi o skrivanju tijela Albanaca u masovnim grobnicama


Iskopavanja na lokaciji u Rudnici

Fond za humanitarno pravo Srbije pozvao je istražne organe da ispitaju navode iz dosijea „Uklanjanje dokaza o zločinima tokom rata na Kosovu: Operacija skrivanja tela“.

U dosijeu Fonda, koji je predstavljen danas, se navodi da niko u Srbiji nije odgovarao za opsežnu operaciju skrivanja tijela kosovskih Albanaca u masovne grobnice.

Od 2001. godine do danas, na teritoriji Srbije su na četiri lokacije otkrivene masovne grobnice sa 941 tijelom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine, prvenstveno civila koji su stradali van borbe.

U Batajnici kod Beograda otkrivena su 744 leša kosovskih Albanaca, u Petrovom Selu najmanje 61 tijelo, a kod jezera Perućac masovna grobnica sa 84 tijela.

Naknadno, u masovnoj grobnici Rudnica otkrivena su još najmanje 52 leša, navodi se u dosijeu.

Iz dokaza proizilazi, navedeno je u dosijeu, da je odluka o skrivanju tragova zločina isplanirana najkasnije u martu 1999. godine na najvišem državnom nivou, a da su u prikrivanju leševa učestvovali pripadnici Resora javne bezbjednosti i Resora državne bezbjednosti MUP-a Srbije, te Vojska Jugoslavije preko svojih odjeljenja za asanaciju terena.

Osim njih, kako se navodi, u uklanjanju leševa učestvovali su civili i radnici javnih preduzeća, čije su mašine i druga logistika upotrebljavani.

FHP ukazuje da šesnaest godina nakon otkrića masovnih grobnica u Batajnici, Petrovom Selu i kod jezera Perućac, i više od tri godine po otkrivanju masovne grobnice Rudnica, na tim lokalitetima ne postoje nikakva obilježja koja bi ukazala na to da su na teritoriji Srbije pronađene stotine leševa žena, djece i muškaraca civila stradalih u brojnim masovnim zločinima na Kosovu.

Fond za humanitarno pravo pokrenuo je inicijativu za stvaranje batajničkog mjesta sjećanja, a u vrijeme objavljivanja ovog dosijea u toku je peticija podrške koju je do sada potpisalo više stotina ljudi.

XS
SM
MD
LG