Dostupni linkovi

Trump: Prerano da se govori o mogućnosti ukidanja sankcija Rusiji


"Prerano je da se diskutuje o mogućnosti ukidanja sankcija Rusiji", kazao je predsjednik SAD Donald Trump na konferenciji za novinare nakon susreta sa britanskom premijerkom Theresom May, zahvaljujući joj se na posjeti.

“Hvala Vam što ste došli tako brzo nakon moje inauguracije”, poručio je Trump.

Britanska premijerka je kazala da je razgovor dvoje državnika bio usmjeren ka daljoj saradnji dvije države.

Premijerka Velike Britanije nije direktno odgovorila na pitanje novinarke BBC-a o čemu se dvoje državnika nisu složili, ocjenjujući kako su mnoga pitanja između SAD-a i Velike Britanije stajala dugo neriješena, te ponovila da će veze dvije zemlje učiniti snažnijim.

Na novinarsko pitanje o najavljenom razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, američki predsjednik je rekao da će razgovorati o svemu, te da SAD žele dobre veze sa svima, pa i sa Rusijom.

May je uputila poziv engleske kraljice američkom predsjedniku i njegovoj supruzi da posjete Veliku Britaniju.

Uoči sastanka s Trampom, bitanska premijerka položila je vijenac na grob neznanog vojnika na vojnom groblju Arlington.

Govoreći na skupu Republikanske stranke u Filadelfiji, May je stala u odbranu međunarodnih organizacija, kao što je NATO.

"Imamo priliku da ponovo zajedno budemo lideri svijeta koji prolazi kroz promjene. Kao odgovor na te promjene možemo ili da budemo pasivni posmatrači, ili da još jednom iskoristimo priliku da vodimo, da vodimo zajedno", rekla je britanska premijerka Tereza May.

Donald Trump je nedavno pozdravio izlazak Britanije iz EU.

XS
SM
MD
LG