Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grčka vlada saopštila da je sudstvo nadležno za pitanje izručenja


Grčka vlada saopštila je danas da ima nezavisno sudstvo koje je isključivo u nadležnosti za pitanja izručenja, reagujući na prijetnje Turske da će poništiti sporazum o rješavanju migrantske krize poslije odbijanja Atine da izruči osam turskih oficira.

Turska je danas uputila Grčkoj drugi zahtjev za izručenje turskih oficira koji su pobjegli iz zemlje poslije neuspjelog puča u julu prošle godine, dan pošto je Vrhovni sud u Atini odbacio prethodni zahtjev, prenosi turska agencija Anadolija.

Grčki Vrhovni sud odbacio je u četvrtak zahtjev za ekstradiciju osam turskih oficira i podoficira koji su pobjegli helikopterom iz Turske poslije pokušaja puča prošle godine, uz obrazloženje da turskim oficirima vjerovatno ne bi bilo obezbijeđeno pošteno suđenje ako se vrate u Tursku.

"Grčka je pravna država i nezavisno grčko pravosuđe ima isključivu nadležnost za pitanje izručenja", izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras.

Premijer Grčke je reagovao na izjavu šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua koji je ranije danas zaprijetio da će Turska "poništiti sporazum" o rješavanju migrantske krize kao mjeru odmazde zbog odbijanja Atine da izruči turske vojnike.

Oficiri su u pritvoru od 16. jula 2016. godine, kada su helikopterom sletjeli u sjeveroistočnu Grčku.

Oni su više puta demantovali bilo kakvu uključenost u pokušaj puča, i rekli da su riješili da bježe iz straha od odmazde nad vojnicima kada je turska vlada savladala pobunu.

Oni su i dalje u pritvoru gdje čekaju odgovor na njihov zahtjev da im Grčka da azil, naveli su njihovi advokati.

XS
SM
MD
LG