Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poljska: Venci i minut ćutanja za žrtve holokausta


Preživele žrtve holokausta položile su danas cveće uza Zid smrti u nekadašnjem logoru smrti Aušvic-Birkenau koji su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj i tako počeli svečano obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

Na današnji dan, 27. januara 1945. godine, vojnici Crvene armije oslobodili su Aušvic, najveće stratište Jevreja, a u borbama za spasavanje života poslednjih preživelih, oko 7.000 iscrpljenih i bolesnih logoraša, život je izgubio 231 sovjetski vojnik.

Državni Muzej logora Aušvic-Birkenau, koji se od 1947. godine stara o konzerviranju i očuvanju celog logorskog kompleksa u stanju u kom su ga zatekli crvenoarmejci pre 72 godine, otvorio je na 72. godišnjicu izložbu "Arheologija" i javnosti prvi put predstavio zbirku ličnih predmeta žrtava holokausta iz arheoloških istraživanja na logorskom terenu 1967. godine.

Glavna državna ceremonija, uz učešće poljske premijerke Beate Šidlo i stranih državnih delegacija i zvaničnika, počinje popodne pored ruševina gasnih komora, a završava tradicionalno Kadišem, jevrejskom molitvom za mrtve.

Poljski nacionalni avioprevoznik LOT uključio se ove godine u saradnji sa mladima iz fondacije "Iz dubina" u odavanje pošte žrtvama holokausta, kada je jutros na letu iz Tel Aviva za Varšavu pilot obavestio putnike da su današnji dan UN proglasile za Dan sećanja na žrtve holokausta i zatim zamolio za minut ćutanja.

Nacisti su u okupiranoj Poljskoj otvorili logor blizu mesta Ošvjenćim, na nemačkom Aušvic, 1940. godine, prvobitno da bi u njemu držali Poljake, ali on je ubrzo postao centralno mesto za likvidaciju Jevreja i najveće jevrejsko stratište sa monstruoznim industrijskim sistemom ubijanja u gasnim komorama.

U logoru Aušvic, proširenom u kompleks Aušvic Birkenau, stradalo je, prema podacima Državnog muzeja Aušvic-Birkenau, najmanje 1,1 miliona ljudi, mahom poljskih i evropskih Jevreja, ali i Sinti i Roma, Poljaka, zarobljenih vojnika sovjetske Crvene armije i pripadnika drugih evropskih naroda.

XS
SM
MD
LG