Dostupni linkovi

BiH: Počeo disciplinski postupak protiv Salihovića


Goran Salihović
Goran Salihović

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Bosne i Hercegovine danas je započela disciplinski postupak protiv suspendovanog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

Discipinski tužilac počeo je sa iznošenjem dokaza na ročištu koje je zatvoreno za javnost.

Ročištu prisustvuju Salihović i njegov advokat.

Portparolka VSTS-a Marjana Popović rekla je ranije da su ročišta u vezi sa ovim predmetom zakazana i za 31. januar, te 1. februar.

"Da li će doći do nekih pomjeranja u rasporedu održavanja ročišta, zavisi od prvostepene disciplinske komisije koja vodi ovaj postupak. Za sada ostaje ovaj objavljeni raspored", navela je Popović.

Na pripremnom ročištu održanom 10. januara Disciplinska komisija donijela je odluku o pokretanju disciplinskog postupka, nakon što su obje strane iznijele plan izvođenja dokaza.

Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

XS
SM
MD
LG