Dostupni linkovi

Predsednik EP: Napredak Crne Gore ka EU


Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani
Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je danas u Briselu istakao da je Crna Gora "ostvarila napredak u nekim oblastima" pregovora o prijemu u Evropsku uniju.

Tajani je posle susreta s premijerom Duškom Markovićem istakao da je Crna Gora u pregovorima s EU otvorila već 26 poglavlja i izrazio zadovoljstvo što su vlasti u Podgorici potpuno usaglasile svoje medjunarodne stavove sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

U razgovoru je konstatovano da Crna Gora uspešno napreduje ka EU, rekao je Marković i dodao da je Podgorica uverena da će otvoriti nova poglavlja u idućih šest meseci, a očekuje i da otvori i zatvori poglavlje kojim se usaglašava spoljna i bezbednosna politika s EU.

Predsednik EP i premijer Marković ; novinarima su preneli da su razgovarali i o pitanjima od značaja za Zapadni Balkan i za Evropsku uniju - bezbednost, terorizam i migracije. Naglašena je i važnost jačanja parlamentarne saradnje.

Tajani je podvukao značaj ekonomske diplomatije s ciljem da se podstakne privredni rast, a Marković ukazao na poruku predsednika EP da je bitan značaj unapredjenja ekonomske diplomatije.

Time bi se, dodao je crnogorski premijer, pospešilo stvaranje uslova za dolazak uglednih kompanija i unapredjenja krupnih poslova u Crnoj Gori radi ubrzabanja razvoja regiona i rasta životnog standarda gradjana.

Marković je rekao da je veoma zadovoljan i ohrabren porukama koje mu je preneo Tajani, a to znači da će Crna Gora nastaviti da snažno razvija svoje sposobnosti na putu ka EU.

Bez obzira na izazove s kojima je suočena EU, Crna Gora će biti snažno posvećena evropskoj integraciji i zato su u Podgorici ustanovljena i nova ministarstva za evropske poslove i javnu upravu, naveo je Marković.

Tajani je saopštio da će Spoljnopolitički odbor EP u ponedeljak razmotriti izveštaj EK o napretku Crne Gore ka EU u 2016.

XS
SM
MD
LG