Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi Sad: Komemoracija žrtvama nacističkog masakra


Sjećanje na masakr u Novom Sadu 1942.

U Novom Sadu obeležena je sedamdeset i peta godišnjica racije, masakra koji su počinile fašističke snage 1942. godine kad su bacajući ih pod led Dunava pobili na hiljade ljudi.

„Verujem da se više nikad nećemo brojati i prebrojavati po krvnim zrncima već samo po čestitosti. Verujem da će nam uvek biti važnije kakvi smo, a ne ko smo i da ćemo na ružne reći odgovarati lepim. Verujem da će u našem Novom Sadu uvek slobodno živeti i govoriti i srpski i mađarski i romski, i uvažavati i poštovati sve naše razlike“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, sa komemoracije održane kod spomenika „Porodica“ na obali Dunava.

Sa istog mesta poruke mira i suživota izneo je predsednik Srbije Tomislav Nikolić:

„Iako nema srpske, jevrejske ili romske kuće u ovom gradu koja ne pamti svoje stradalne pretke, nevine žrtve Novosadske racije, prošlost ne možemo izmeniti, ali sadašnjost i budućnost valja nam graditi na razumu koji poziva na saradnju, na emocijama koje počivaju na praštanju, nikad na mržni i osveti.“

Nikolić je predložio da se izgradnju spomen kompleksa u znak sećanja na sve nevine žrtve, ali je i naveo da bi trebalo uvesti i poseban pojam „zatiranje“ koji bi označavao srpsko stradanje kao što su univerzalni pojmovi Holokaust i Porajmos. Kako je on rekao ovaj pojam bi označavao pokušaj istrebljenja Srba za vreme Prvog i Drugog svetskog rata, ali i fašističkih režima u Nacističkoj Nemačkoj i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

U ime Srpske pravoslavne crkve pomen je služio vladika bački Irinej, dok je obred Jevrejske zajednice vodio vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

„Ko god da ubije jednu dušu, kao da je ubio ceo svet, a onaj ko održi jednu dušu, spasio je ceo svet“, rekao je Asiel.

Vladika bački Irinej je istakao da je bitno da „naučimo lekciju“.

„Istorija je učiteljica života, ako postoje oni koji hoće da uče. Danas stvarnost sveta govori da istorija podučava loše đake, među kojima ima i višestrukih ponavljača, pa imamo erupcije zla na istoku u Africi, u Evropi i na celom svetu“, rekao je vladika Irinej.

Nakon verskih obreda prisutne delegacije i drugi položili su vence na spomenik „Porodica“.

XS
SM
MD
LG