Dostupni linkovi

Lider HDZ BiH pokreće razgovore o primjeni presude Sejdić-Finci


Dragan Čović
Dragan Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović razgovarat će ove sedmice sa liderima stranaka iz Federacije BiH i Republike Srpske o potrebi što skorijih izmjena Izbornog zakona i provođenja odluke "Sejdić-Finci", prenosi Večernji list u izdanju za BiH.

List navodi da bi, prema najavama, konkretni razgovori stranaka o usaglašavanju Izbornog zakona BiH i Ustava BiH trebalo da počnu sastankom Čovića sa liderom Stranke za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem, a da se okončaju krajem sedmice sastankom sa predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom u Banjaluci.

Evropski sud za ljudska prava je još u decembru 2009. godine donio presudu u slučaju "Sejdić-Finci", kojom je BiH naloženo da izmijeni Izborni zakon i Ustav BiH kako bi se pripadnicima manjinskih naroda omogućilo kandidovanje za Predsjedništvo BiH i Dom naroda u parlamentu BiH.

Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, BiH se obavezala da će provesti odluku Suda u Strazburu.

Kako je naveo Večernji list, planirana je i sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi predsjedavajući Mladen Ivanić, bošnjački i hrvatski član Bakir Izetbegović i Dragan Čović, trebalo da otvore pitanja koja su posljednjih sedmica uzburkala javnost – od proslave Dana Republike Srpske, do američkih sankcija predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i budućih spoljnopolitičkih planova, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama.

XS
SM
MD
LG