Dostupni linkovi

Sirijski mirovni pregovori u Kazahstanu


Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Stafan de Mistura stiže na pregovore u Kazahstanu
Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Stafan de Mistura stiže na pregovore u Kazahstanu

Pregovori sirijske vlade i pobunjenika o okončanju rata u Siriji počeli s danas u glavnom gradu Kazahstana, Astani, i prvi su te vrste u poslednjih godinu dana, javila je agencija AP i dodala da predstavnici dve strane sede u istoj prostoriji.

Malo ranije portparol sirijske opozicije izjavio je AFP-u da opozicija neće danas imati direktne pregovore sa sirijskim vlastima.

"Prvi susret neće biti direktni sastanak s vlastima jer sirijska vlada do sada nije poštovala sporazum postignut 30. decembra o prekidu vatre", izjavio je Frans presu portparol delegacije pobunjenika Jehja al Aridi.

Delegaciju opozicije čine istaknuti članovi značajnijih pobunjeničkih grupa, predvođeni Muhamadom Alušom iz Armije islama. Sirijsku vladu predstavljaju ambasador u UN Bašar Džafari i vojni zvaničnici.

Jedno od najznačajnijih pitanja o kojima će se raspravljati na pregovorima biće napori da se konsoliduje krhko primirje uspostavljeno krajem prošlog meseca i olakšavanje humanitarne krize u ratom razorenoj zemlji.

Razgovori u glavnom gradu Kazahstana, kojima će prisustvovati i predstavnik UN, vode se pod pokroviteljstvom Rusije, Irana i Turske i deo su najnovijeg nastojanja da se nađe političko rešenje za okončanje rata u kome je, prema procenama, do sada odneo 400.000 života.

XS
SM
MD
LG