Dostupni linkovi

Vanredna vijest

IDIL uništio deo rimskog amfiteatra u Palmiri


Ono što je ostalo od rimskog amfiteatra, Palmira

Militanti Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) uništili su u drevnom sirijskom gradu Palmiri deo rimskog amfiteatra i čuvenu kapiju sa četiri stuba, poznatu kao Tetrapilon, saopštila je danas sirijska vlada.

To je poslednji u nizu napada islamista na Palmiru, uvršćenu na listu svetske kulturne baštine Organizacije UN za prosvetu, nauku i kulturu (UNESCO), koja je uništavanje spomenika nazvala "ratnim zločinom".

Vlada u Damasku navela je da strahuje za preostale spomenike u Palmiri, koja je prošlog meseca ponovo pala u ruke militanata IDIL-a.

Sirijska državna agencija Sana javila je ranije danas da je IDIL uništio fasadu rimskog amfiteatra iz drugog veka i kapiju Tetrapilon.

Palmira, koja je nekada povezivala Persiju, Indiju i Kinu s Rimskim carstvom i Sredozemljem, već je pretrpela razaranja u operacijama IDIL-a, koji ju je prvi put zauzeo u maju 2015. godine.

Ekstremisti su zadeset meseci okupacije Palmire uništili brojne relikvije, a većina stanovnika napustila je grad.

Palmira je u decembru ponovo pala u ruke IDIL-a, samo devet meseci pošto su je sirijske snage uz pomoć ruske vojske oslobodile u zajedničkoj ofanzivi.

XS
SM
MD
LG