Dostupni linkovi

UN: Većinu al Šababove vojske u Somaliji čine deca


Militanti al Šababa
Militanti al Šababa

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je veoma zabrinut zbog izveštaja da deca čine veći deo jedinica regrutovanih za islamističke militante Al Šabab u Somaliji.

Gutereš je rekao da su oko 60 odsto uhvaćenih Al Šabab boraca u poluautonomnom regionu Puntland u martu 2016. godine, maloletni.

U izveštaju Savetu bezbednosti UN Gutereš navodi da se deca koriste za borbena dejstva i da devetogodišnjake obučavaju za korišćenje oružja i šalju ih na front.

Decu koriste i za operacije koje uključuju korišćenje eksplozivnih naprava, kao špijune, za prenos municije i za obavljanje kućnih poslova, rekao je Gutereš.

Osim Al Šababa i somalijska vojska i druge naoružane grupe koriste decu, često ih namamljujući obećanjima da će dobiti obrazovanje i posao.

Nakon decenija haosa, Somalija po prvi put od 1991. ima funkcionalnu vladu i pokušava da počne izgradnju zemlje, ali i dalje je podeljena izmedju rivalskih klanova i izložena velikoj pretnji od Al Šabab islamista koji se protive uvodjenju "zapadnjačke" demokratije.

Prema izveštaju, specijalni tim u Somaliji utvrdio je regrutovanje i upotrebu 6.163 dece, od 1. aprila 2010. do 31. jula 2016.

Maloletnike uzimaju iz izbegličkih kampova i škola, a dešava se i da celo selo nateraju da svu decu predaju ekstremistima.

Gutereš je pozvao sve strane da prestanu da regrutuju decu i da se pridržavaju medjunarodnih zakona o humanitarnim i ljudskim pravima.

XS
SM
MD
LG