Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska: Lideru prokurdske stranke prijeti kazna od 142 godine zatvora


Selahatin Demirtaš

Tursko tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv lidera prokurdske Demokratske narodne partije (HDP) Selahatina Demirtaša zbog upravljanja terorističkom organizacijom, širenja terorističke propagande i drugih zločina i zatražilo da mu se izrekne kazna od 142 godine zatvora, prenosi turska državna agencija Anadolija.

Anadolija navodi da je Demirtaš optužen za vođenje ilegalne kurdske pobunjeničke grupe i ulično nasilje tokom protesta zbog politike turske vlade u Siriji 2014. godine, kada je stradalo više od 30 ljudi.

Potpredsjednici HDP Figen Juksekdag na osnovu iste optužnice, koju je podiglo tužilaštvo u gradu Dijarbakiru, naseljenom uglavnom Kurdima, prijeti kazna od 83 godine zatvora.

Demirtaš i Juksekdagova zajedno su optuženi za terorističko organizovanje i propagandu i kršenje zakona o javnim demonstracijama i protestima, prenosi Anadolija.

Turske vlasti optužuju HDP za povezanost sa zabranjenom pobunjeničkom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), što HDP negira.

Parlament je prošle godine optuženim liderima HDP oduzeo poslanički imunitet, što je omogućilo njihovo hapšenje zajedno sa još deset poslanika te stranke zbog optužbi za umiješanost u terorizam.

Hapšenje kurdskih poslanika dovelo je do propadanja krhkog mirovnog procesa započetog 2015. godine između turske vlade i PKK, koju Ankara, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

XS
SM
MD
LG