Dostupni linkovi

SAD i EU izdale saopštenje u kojem brane Transatlantski sporazum o slobodnoj trgovini


Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) izdale su danas, tri dana prije inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa, posljednje zajedničko saopštenje u kojem brane Transatlantski sporazum o slobodnoj trgovini (TTIP), čije je zaključivanje i dalje neizvjesno.

"SAD i EU imaju snažnu političku volju da zaključenjem sporazuma na dugi rok podignu odnose na viši nivo, doprinesu unapređenju svojih ekonomija i učvrste transatlantsko partnerstvo", navodi se u zajedničkom saopštenju Evropske komisije i kancelarije za vanjsku trgovinu SAD.

U saopštenju se izražava nada da će buduća američka administracija nastaviti pregovore o zaključenju TTIP, za koje, kako je navedeno, postoje ekonomski i strateški razlozi, jer će se time eliminisati 97 posto carina bez slabljenja zaštite životne sredine i prava radnika.

Pregovori o TTIP započeti su 2013. godine na inicijativu američkog predsjednika Baraka Obame u cilju uklanjanja carina između SAD i EU i povećanja trgovinske razmene, ali su prekinuti zbog protivljenja nekoliko evropskih zemalja, među kojima su i Francuska i Njemačka.

Nastavak pregovora postao je još neizvjesniji poslije izborne pobjede Trampa, koji je više puta kritikovao TTIP, tvrdeći tokom kampanje da je on velika opasnost za opstanak više miliona radnih mjesta u SAD.


XS
SM
MD
LG