Dostupni linkovi

Ugljanin zatražio od Vlade Srbije pravnu sigurnost za Bošnjake


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin zatražio je danas u Novom Pazaru od državnih organa i Vlade Srbije pravnu sigurnost za Bošnjake i njihovu jednakost pred zakonom.

On je na protestnom skupu “Za pravnu sigurnost, vladavinu prava i jednakost pred zakonom” rekao da su državni organi Srbije izgubili svaki legitimitet, jer ni poslije više od 20 godina nisu rasvijetlili zločine nad Bošnjacima Sandžaka.

“Takvo sudstvo i policija za nas više ne predstavljaju ništa, oni nemaju nikakva prava, nemaju pravo da nam sude, niti njihove presude obavezuju Bošnjake. Mi njima više ne verujemo”, rekao je Ugljanin.

On je pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića i predstavnike Evropske unije da preduzmu neophodne mjere da se u zemlji uspostave zakoni i red, da bi se vratilo povjerenje Bošnjaka u državu i njene organe.

Ugljanin je naglasio da se povjerenje može vratiti time što će se u državnim organima usaglasiti nacionalna struktura zaposlenih sa strukturom stanovništva u gradovima Sandžaka.

“Ovakvo ponašanje državnih organa prema Bošnjacima i favorizovanje većinskog naroda u državnim organima, provocira međunacionalno poverenje i mržnju. Moramo da nađemo način da svaki stanovnik ove multinacionalne sredine uživa sva prava i da niko nikome ne smeta i ne ugrožava zbog ove ili one pripadnosti”, rekao je Ugljanin.

Najviši funkcioneri ove opozicione parlamentarne stranke na skupu su rekli da se u policiji, tužilaštvu i sudstvu u Sandžaku “sprovodi aparthejd nad Bošnjacima”, a da ova i sve prethodne vlade “podstiču međunacionalnu netrpeljivost time što u tim organima postavljaju podobne kadrove”.

Skup je organizovan povodom obilježavanja osme godišnjice od upada naoružanih osoba u službene prostorije SDA Sandžaka u Novom Pazaru i, kako tvrde u toj stranci, pokušaja atentata na Sulejmana Ugljanina, tada ministra u Vladi Srbije.

Ove godine se na skupu nisu čule optužbe na račun osnivača Sandžačke demokratske partije (SDP), ministra Rasima Ljajića, što mnogi povezuju sa činjenicom da su ove dvije stranke nedavno potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

XS
SM
MD
LG