Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Incko: Neću se izviniti Dodiku i Ivaniću


Inzko: Istrgli su moju izjavu iz konteksta i kazali da sam ja uvredio srpski narod, a to sigurno nije bila moja namera

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je da se neće izviniti predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću zbog toga što je 9. januar, Dan RS, uporedio sa osnivanjem Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

"Dodiku i Ivaniću se neću izvinjavati. Istrgli su moju izjavu iz konteksta i kazali da sam ja uvrijedio srpski narod, a to sigurno nije bila moja namjera. Razumio sam da su moji komentari mogli uvrijediti obične građane, to mi je žao", rekao je Incko za sarajevsku TV1.

On je dodao da se "u suštini nije upuštao u neko upoređivanje NDH i RS", dodavši da je to posao za istoričare koji imaju činjenice.

"Međutim, ja sam govorio o problematičnim datumima, konkretno o 9. januaru koji brojne žrtve podsjeća na ratne strahote...U ovom slučaju dva konstitutivna naroda su isključena. Mislim da su neki mene namjerno pogrešno tumačili", kazao je Incko.

Komentarišući stav Ivanića i Vlade RS da s njim neće komunicirati dok se ne izvini zbog poređenja Dana RS i osnivanja NDH, visoki predstavnik je kazao da je Dejton jasan i da obavezuje sve koji su na funkcijama da sarađuju s Kancelarijom visokog predstavnika (OHR).

Upitan kako komentariše uvrede predsjednika RS Milorada Dodika na njegov račun - od toga da je "politička prostitutka, lažov i kriminalac, pa do toga da je u BiH samo da bi sačuvao platu od 2.000 eura", Incko je rekao da mu je plata niža od one koju je Dodik naveo, te da ga "ne plaća Dodik, već evropska zajednica, SAD, Japan i svi koji su u Savjetu za provedbu mira (PIK) u BiH".

"Ja bih Dodiku poručio da se mijenjamo za naše ukupne mjesečne prihode i nisam siguran ko bi više profitirao, on ili ja", naglasio je visoki predstavnik.

XS
SM
MD
LG