Dostupni linkovi

Beograd: Mlađe izbeglice smeštene u kampu Krnjača


Izbeglice kod Železničke stanice
Izbeglice kod Železničke stanice

Autobus sa oko 50 maloletnih migranata, koji s boravili u hangarima pored Autobuske stanice u Beogradu, krenuo je prema Prihvatnom centru u Krnjači nadomak prestonice Srbije.

Mirjana Milenkovski portparolka UNHCR za Srbiju izjavila je za RFE da su se oni dobrovoljno odlučili da budu prebačeni u Krnjaču i da se nada da će narednih dana i ostali migranti biti smešteni u prihvatne centre

“Autobus je na putu za Krnjaču, a planiran je i transfer izbeglih i za Obrenovac. Tamo je pripremljen novi objekat za smeštaj. Nadamo se da će narednih dana i drugi deo odraslih i dece koji borave u magacinima prihvatiti mogućnost da odu u taj objekat”, rekla je Mirjana Milenkovski portparolka UNHCR-a.

Poslednje procene aktivista sa terena ukazuju da u napuštenim skladištima nadomak Glavne železničke stanice u Beogradu u ekstremno teškim uslovima u Srbiji živi oko 1500 ljudi izbeglih sa Bliskog istoka. Suočeni su sa hipotermijom, respiratonim bolestima i nedostakom osnovnih potrepština za život. Dok nadležni tvrde da izbeglice i migranti odbijaju da odu u prihvatne centre, aktivisti upozoravaju na njihovu pretrpanost zbog čega nadležno odbijaju njihov prijem.

XS
SM
MD
LG