Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poljaci širom zemlje dočekuju američke vojnike


U vojnoj bazi Žaganj na zapadu Poljske svečani doček 3.500 vojnika američke oklopne brigade

Poljaci danas vojnim piknikom Bezbedna Poljska u svih 16 metropola poljskih vojvodstava, uz premijerku Beatu Šidlo u vojnoj bazi Žaganj na zapadu Poljske, dočekuju svečano 3.500 vojnika američke oklopne brigade koji su razmešteni u Poljskoj u okviru jačanja američkog vojnog prisustva u Evropi nakon ruske aneksije Krima.

Izloženo naoružanje, borbena vozila i vojna oprema, brodovi, helikopteri, prikazi treninga za vojne parade, koncerti, nezaobilazni vojnički pasulj iz kazana, atrakcije su na koje je Poljake pozvao ministar odbrane Antoni Maćerevič u Varšavi i još 15 glavnih gradova poljskih regiona, a u svima će se preko velikih ekrana na otvorenom prenositi popodne i centralni doček Amerikanaca u Žaganju.

"Dolazak američke oklopne brigade i bataljona NATO-a od aprila istorijski je događaj strateškog značaja", kazao je povodom dočeka ministar Maćerevič.

Po njegovoj oceni prisustvo ukupno 7.000 američkih i savezničkih vojnika u NATO-u u Poljskoj znači definitivni kraj sfere uticaja dogovorenih u Jalti i prvi put od Drugog svetskog rata, pa čak i nakon pada gvozdene zavese, da Poljska više ne mora da se obazire da li će Rusija na njene planove i aktivnosti staviti veto.

Rusija je slanje američkih vojnika u Poljsku u operaciji Atlantik rizolv (Atlantic Resolve) i razmeštanje četiri borbena bataljona NATO-a u Poljskoj, Litvaniji, Letoniji i Estoniji osudila kao gomilanje trupa te pretnju po bezbednost Rusije i njene interese.

XS
SM
MD
LG