Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska neće kazneno goniti Antu Jelavića, potvrdio njegov advokat


Hrvatska neće kazneno goniti bivšeg člana Predsjedništva BiH Antu Jelavića koji godinama živi u Zagrebu, potvrdio je za sarajevski portal "Klix" Jelavićev advokat Josip Muselimović.

Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine prošle godine nadležnom ministarstvu Hrvatske poslale su molbu za pružanje međunarodne pravne pomoći u slučaju Ante Jelavića.

Muselimović je rekao da je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske u odgovoru nadležnim pravosudnim tijelima BiH navelo da "nije moguće udovoljiti predmetnoj zamolnici i da nisu spremni preuzeti kazneno gonjenje".

Kao razlog navedeno je da je ono "očito vojno-političko pitanje".

Antu Jelavića Sud BiH je 2005. godine nepravomoćno osudio na deset godina zatvora u slučaju "Hercegovačka banka" za zlopotrebu finansijske pomoći iz Hrvatske namijenjene Hrvatima u BiH, i to po optužnici koja ga tereti za podrivanje ustavnog poretka, vojne i odbrambene moći zemlje, te zlopotrebu položaja i ovlasti.

U trenutku izricanja presude on nije bio u BiH.

Potom je Apelaciono vijeće poništilo presudu i naređeno je novo suđenje koje do danas nije održano.

Za Jelavićem je raspisana potjernica, a on već godinama živi u Zagrebu.

Optužnica je u međuvremenu revidirana, a posljednje ročište pred Sudom BiH je održano 2014. godine kada je konstatovano da je optuženi u bjekstvu.

Sud BiH je pokrenuo proceduru ustupanja ovog predmeta Hrvatskoj, a sada je od njihovog ministarstva došao negativan odgovor.

XS
SM
MD
LG