Dostupni linkovi

Predsedavajući EU: Bregzit će svakako imati cenu za London


Velika Britanija koja se sprema da se odvoji od Evropske unije na kraju će imati manje povoljnu situaciju nego što je imala kao zemlja članica, rekao je danas premijer Malte Džozef Muskat, čija zemlja je preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom.

"Želimo pravedan sporazum s Velikom Britanijom ali taj pravedan sporazum treba da bude manji od članstva", rekao je Muskat na zajedničkoj konferenciji za štampu u La Valeti sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

"Ne može se dogoditi da sve ovo o čemu se pregovara završi boljim položajem za Veliku Britaniju od onog koji ima danas", rekao je Muskat.

Malta koja je dugo bila britanska kolonija i članica je Komonvelta smatra se tradicionalnim saveznikom Londona.

Britanska premijerka Tereza Mej najavila posle referenduma u Britaniji gde je većina glasala za Brezgit da namerava do kraja marta da pokrene član 50 Lisabonskog ugovora, odnosno proces izlaska iz EU, što znači da će to biti kad Malta bude predsedavala Evropskom unijom.

Ostalih 27 zemalja Unije obavezali su se da ne pregovaraju s Londonom dok se ne pokrene član 50, i da predstave ujedinjeni front naspram Velike Britanije.

Oni odbijaju dozvole Britancima da imaju "a la kart" Bregzit, odnosno da biraju šta ćezadržati iz veze sa EU a šta neće. Oni su čvrsto ujedinjeni oko budućeg pristupa zajedničkom tržištu koje, kako navode, Britanija ne može da ima ako ne prihvati da poštuje i princip slobodnog kretanja ljudi, posebno radne snage iz istočne Evrope.

"Retko kad sam prisustvovao raspravama o bilo kojoj drugoj temi gde su 27 zemalja članica praktično imale isti stav. Nisam vidovnjak i ne znam da li će neka druga zemlja prekršiti ovo jedinstvo, ali ne vidim da će se to desiti sad", rekao je Muskat.

Junker je ponovio da Bregzit ne znači "kraj Evrope niti evropskog projekta".

Evropska dvadesetsedmorica treba da održe vanredni samit 3. februara u Valeti da nastave razgovore o budućnosti Evropske unije bez Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG