Dostupni linkovi

BiH: Postupak protiv Salihovića počinje 27. januara


Goran Salihović i Hassan B. Jallow , tužilac Mehanizma za međunarodne kaznene sudove
Goran Salihović i Hassan B. Jallow , tužilac Mehanizma za međunarodne kaznene sudove

Početak disciplinskog postupka protiv suspendiranog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića zakazan je za 27. januar.

Ovo je odlučila Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV-a) nakon što su obje strane iznijele plan izvođenja dokaza.

Kada budu izvođeni dokazi za tri tačke tužbe protiv Salihovića javnost će biti isključena, dok će ročište biti otvoreno za dvije tačke koje mu se stavljaju na teret.

Ured disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Državnog tužilaštva.

Salihović je navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne.

Uporedo s disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića, piše BIRN - Justice Report.

XS
SM
MD
LG