Dostupni linkovi

Svečana akademija u Banjaluci: Republici Srpskoj niko ne može ništa


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na svečanoj akademiji u ponedjeljak navečer u Banjaluci da je posebno ponosan na Dan Republike Srpske.

“ I dok sam slušao gospodina Nikolića kada je govorio o specijalnim vezama, meni je samo jedna misao bila u glavi, a to je da naš san bude još specijalnije veze između Srbije i Republike Srpske i našeg naroda sa jedne i druge strane Drine”, poručio je Dodik.

Predsjednik RS je kazao i da je Republika Srpska nastala na srpskim zgarištima, da je nastala u miru i branila se u ratu.

“Danas slavimo našu odluku da ćemo živjeti slobodni kao ljudi, danas slavimo naš način života, naš jezik, našu kulturu, našu vjeru i našu krsnu slavu”, rekao je Dodik.

Prvi čovjek RS-a je kazao i da ukoliko se ugrozi Dejtonski sporazum, Republika Srpska mora da bude spremna da razmišlja o svojoj budućnosti.

“Često nam govore kako Republika Srpska nije ugrožena, to nam govore stranci koji pripremaju napad na RS i kako je ekonomija bitnija od ove odluke Ustavnog suda. Naša i svjetska iskustva nas uče da ekonomija nikada nije rješila ni jedno političko pitanje. Zato kažem da znamo da je Republika Srpska I dalje trn u oku i nekima u Bosni i van nje. Sve dok je to tako, ovdje niko nema pravo na neupućenost i nespremnost. Republika Srpska će jačati naše veze u svijetu, posebno sa Srbijom i Ruskom Federacijom koja nikada nije imala nikakve zahtjeve, osim da pomogne. Želimo da ojačamo naše veze sa Kinom. Nedavni izbori u SAD, nedavni referendum u Velikoj Britaniji promijenio je konfiguraciju političkih odnosa u svijetu. Republika Srpska mora da izgradi svoju vojnu neutralnost i bude vezana za Srbiju i njene orjentacije na tom planu. Želimo da sa novom administracijom SAD-a napravimo nove razgovore i novi pristup”, kazao je Dodik.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na svečanoj akademiji kako je poznata snaga Republike Srpske “kojoj niko ne može ništa”.

“ Imate poruku, ja predstavljam građane Srbije, svi žele da samo produbimo, da samo pojačamo naše specijalne veze. I one naše najintimnije i najskrivenije želje i ideje. O njima moj brat Mile govori otvoreno, a ja nekako razmišljam da možda može kao zmija uz drvo da se čovek popne. I ako vam bude trebao svedok na nekom međunarodnom sudu, na koji će da vas pozovu na branite Republiku Srpsku, uzdajte se u moje svedočenje”, poručio je Nikolić.

XS
SM
MD
LG