Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Francuski sud u četvrtak o zahtevu Haradinaja da bude pušten iz pritvora


Haradinaj bi trebalo da bude oslobođen ali uz obavezu da ostane u Francuskoj

Francuski sud odlučiće u četvrtak o uslovnom puštanju Ramuša Haradinaja iz pritvora u toj zemlji, potvrdio je za RSE Avni Arifi iz Alijanse za budućnost Kosova.

Prema rečima Arianita Kocija, pravnog zastupnika lidera Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) i bivšeg premijera Kosova, Haradinaj bi trebalo da bude oslobođen ali uz obavezu da ostane u Francuskoj do kraja procedure i donošenja konačne odluke.

Prethodno je Koci za prištinske medije izjavio kako su svi pravni argumenti na strani Haradinaja, i da će se ta "nezavidna situacija koja je bila nepotrebna", vrlo brzo okončati.

Predstavnici AZBK su najavili da će Kosovo dati garancije za uslovno oslobađanje Haradinaja, dok je kosovska ministarka pravde Durata Hodža izjavila da se dva puta u pisanoj formi obratila svom francuskom kolegi povodom slučaja Haradinaj.

Ramuš Haradinaj uhapšen je u sredu po nalogu za hapšenje iz 2006. godine zbog sumnji da je tokom 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i nealbancima. Nadležni sud u Francuskoj odlučio je u četvrtak da Haradinaja zadrži u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtev za ekstradiciju.

XS
SM
MD
LG