Dostupni linkovi

Poljska: Za dva meseca hladnoća odnela 56 života


Ilustracija
Ilustracija

U Poljskoj u ovom udaru zime ne prođe dan bez novih žrtava mraza i u poslednja 24 časa od posledica smrzavanja preminula su trojica muškaraca.

Bilans mraza dostigao je od 1. novembra već 56 žrtava, saopštio je u nedelju Centar za bezbednosti pri Vladi.

Noćas su se temperature širom Poljske spuštale do 20 stepeni ispod nule, u gorskim dolinama na jugu Poljske, čak i do minus 30 stepeni. Temperatura ostaje duboko ispod nule i tokom dana.

Najteži je bio petak kada žestok mraz nije preživelo čak sedmoro Poljaka. Od jeseni su 24 čoveka umrla od trovanja ugljen-monoksidom, uglavnom iz neispravnih peći i dimnjaka, a otrovalo se 1.176 ljudi.

Samo u subotu je vatrogasna služba imala 74 intervencije zbog ugljen-monoksida, kazao je u nedelju poljskoj televizji Polsat portparol vatrogasaca Pavel Frontčak.

Meteorolozi za sada ne daju nade da će popustiti ledeni okovi Poljske. Apelima policije i lokalnih vlasti građanima da ne prolaze ravonodušno pored beskućnika ili pijanih koji su zaspali na otvorenom, pridružila se Poljska katolička crkva, ukazavži da je hrišćanska obaveza pomoći nekom ko pati na zimi.

Ulicama grada Lođa krstari pokretna kuhinja za beskućnike – autobus kojim dobrovoljci raznose i dele toplu supu, a ljudi bez krova nad glavom mogu da se u njemu bar malo ogreju.

XS
SM
MD
LG