Dostupni linkovi

Teroristički napadi ostavili velike posledice na turizam u Turskoj


Istanbul
Istanbul

Turska ekonomija ozbiljno je pogođena posledicama serije terorističkih napada i prošlogodišnjeg pokušaja puča, jer stranih turista u Istanbulu gotovo i da nema, javljaju danas agencije.

Nekada prepun Gran Bazar u Istambulu zaprepašćujuće je tih. U prodavnicama i restoranima u popularnoj ulici Istikal skoro da nema nijednog stranog turiste, a hoteli u četvrti Nisantasi su gotovo prazni.

Turizam, ključan deo ekonomije Turske, pretrpeo je jak udarac. Pored terorizma i puča, na broj posetilaca ozbiljno je uticalo i pogoršanje odnosa s Rusijom nakon obaranja ruskog aviona u novembru 2015, te dolazi daleko manje gostiju iz te zemlje.

"Godina 2016. je izgubljena godina za turski turizam", rekao je generalni sekretar Asocijacije turističkih agencija Turske Cetin Gurcun.

Prethodna decenija, tokom koje je Turska postala šesto najposećenije odredište sveta, bila je veoma uspešna za tu delatnost. Broj turista je sa 10,5 miliona 2000. godine porastao na 36,2 miliona 2015. godine, kada su prihodi od turizma dostigli 31,5 miliona dolara.

Zlatno doba prestalo je prošle godine kada je poseta opala za 30 odso, a procenjuje se da će se zbog nedavnih napada taj trend nastaviti.

XS
SM
MD
LG