Dostupni linkovi

Engel: Srbija zloupotrebljava Interpol u slučaju Haradinaj


Eliot Engel, član Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD, saopštio je da je neprihvatljivo da Srbija zloupotrebljava Interpol uzimajući kao metu bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

"Ovde se ne radi o vladavini prava i pravde. Međunarodni sudovi oslobađali su gospodina Haradinaja dva puta. Ova akcija samo pojačava tenzije i povećava mogućnost budućih konflikta. Pozivam pravosudne organe Francuske da ubrzaju proceduru i oslobode gospodina Haradinaja što je pre moguće", poručio je Engel.

Engel podseća da poglavlje 35 o pristupanju Srbije Evropskoj uniji podrazumeva da Srbije čini sve na normalizaciji odnosa sa Kosovom. "Srbija zloupotrebljava crvene poternice Interpola i na taj način suštinski krši tu posvećenost, tako da EU ne bi trebalo da unapređuje pristupanje Srbije dok se ne vrati na put normalizacije odnosa sa Kosovom".

"Sjedinjene Američke Države uvažavaju odnose sa Srbijom i ja se nadam da će se oni i dalje unapređivati. Međutim, zloupotreba Interpola samo će zaustaviti ovaj napredak", smatra Engel.

Američki kongresmen ističe da Kosovo pokazuje jako dobre rezultate na zaustavljanju terorizma sarađujući sa SAD, svojim susedima i drugim međunarodnim akterima.

XS
SM
MD
LG