Dostupni linkovi

Oružane snage BiH ne mogu učestvovati na obilježavanju Dana RS


Oružane snage BiH, ilustrativna fotografija
Oružane snage BiH, ilustrativna fotografija

Ministarstvo odbrane BiH stopiralo je svoju odluku o angažmanu Oružanih snaga BiH u Banjaluci, 9. januara na obilježavanju Dana Republike Srpske.

Zahtjev za učešće ministarstvu je uputio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Bh mediji prenose da je, nakon pisma iz NATO štaba u BiH, da je učešće bilo kojeg pripadnika Oružanih snaga BiH u bilo kojem dijelu programa Dana Republike Srpske neustavno, izmijenjena je prvobitna odluka prema kojoj će sada vojni orkestar OSBiH moći učestvovati samo 8., ali ne i 9. januara.

Brigadna generalica Giselle M. Wilz, komandanica NATO Štaba Sarajevo, navela je u saopštenju da je u ovom slučaju institucionalni i pravni okvir jasan.

"Sistem pukova, uključujući i Treći (Republika Srpska) pješadijski puk, uspostavljen je sporazumom sva tri konstitutivna naroda kako bi se kreirao odobreni mehanizam za njegovanje posebnih naslijeđa i tradicija. U skladu s dogovorenim, sve aktivnosti pukova moraju se odobriti kroz lanac komandovanja koji je definisan zakonima i propisima u oblasti odbrane. Ministrica odbrane je bila u pravu kada nije odobrila učešće OS BiH u aktivnostima 9. januara. Pripadnici OS BiH su položili zakletvu da će braniti ustavni poredak BiH. Osim toga, Zakon o odbrani jasno kaže da aktivnosti koje su u suprotnosti sa Opštim okvirnim sporazumom za mir predstavljaju osnov za smjenu s dužnosti. U ovom trenutku, učešće bilo kog pripadnika OS BiH u bilo kojem dijelu programa “Dana Republike Srpske” 9. januara predstavljalo bi kršenje Zakona o odbrani. Prema zakonu, te osobe bi podlijegale disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovi postupci bi se mogli razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", stoji u saopštenju brigadne generalice Giselle M. Wilz, komandanice NATO Štaba Sarajevo.

Prethodno je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio kako očekuje da, i pored svih osporavanja, vidi postrojen Treći puk Oružanih snaga BiH u Banjaluci, 9. januara.

Ustavni sud BiH je 9. januar ocijenio neustavnim praznikom.

XS
SM
MD
LG