Dostupni linkovi

Hodžaj podnio zahtjev da službeno posjeti Francusku


Enver Hodžaj
Enver Hodžaj

Ministar vanjskih poslova Kosova, Enver Hodžaj, izjavio je na konferenciji za novinare da je podnio zahtjev da službeno posjeti Francusku kako bi se sastao sa ministrom vanjskih poslova te zemlje i informisao ga o osjetljivosti slučaja Ramuša Haradinaja, koji je u Francuskoj pritvoren u srijedu po potjernici iz Srbije.

On je naveo da Kosovo ima odlične odnose sa Francuskom i da se kao takvi moraju čuvati.

„Srbija je država koja i dalje vodi neprijateljsku politiku prema našoj državi i građanima Kosova, logika Miloševića je i dalje prisutna u Beogradu, a mi se nećemo ni jednom predati pred njome“, kazao je on.

Hodžaj je rekao da je Kosovo u sklopu najava o recipročnim mjerama, spriječilo posjetu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na Kosovu, kao i njegovoj ekipi koja je preko Merdara htjela da uđe na Kosovo.

Istakao je da to nije bila laka odluka, ali je bila odluka suverene države.

Dodao je da će Kosovo i u budućnosti preduzeti recipročne mjere i izvršiće ozbiljne napore da preispita „mnoge stvari u odnosima sa Srbijom“.

Hodžaj je dodao i da postoje saznanja da je Srbija proširila listu Interpola na kojoj se nalaze građani Kosova, poručivši građanima da više sarađuju sa kosovskim institucijama i ambasadama kako se ne bi desile slične situacije hapšenja.

„Koliko ja znam, gospodin Haradinaj je koordinisao sa Švajcarskom prije putovanja, ali izgleda da je aerodrome kontroliše Francuska, I zato je došlo do zadržavanja“, naveo je on.

Hodžaj je dodao da će kosovski rukovodioci uputiti pismo svim zemljama članicama Interpola da se takvi nalozi za hapšenje ne uzimaju u obzir.

Hodžaj smatra i da se treba preispitati dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Njegov stav je da dijalog treba da bude vremenski ograničen, sa jasno određenim ciljevima, te da on nema nikakav smisao ukoliko ne služi normalizaciji odnosa.

XS
SM
MD
LG