Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Poljskoj već 46 žrtava zime


Varšava

Samo tokom poslednja 24 časa u Poljskoj su od smrzavanja preminule tri osobe, a 46 ih je umrlo od novembra, saopštio je danas Centar za bezbednost pri poljskoj vladi i apelovao na Poljake da posebno u mrazevima i oluji sa mećavama Aksel pozovu policiju čim primete nekoga čijem životu preti mraz.

"Juče su tri osobe umrle od smrzavanja. To je već 46 od 1. novembra. Pozovi broj 112 kada vidiš da je nekome potrebna pomoć", objavio je danas Centar na Tviteru uz kratak grafički podsetnik Poljacima da se toplo obuku, ne piju alkohol i reaguju kada vide nekog ko je u opasnosti na mrazu.

Broj žrtava zime povećala su i dva fatalna trovanja ugljen monoksidom iz neispravnih peći a od početka grejne sezone od trovanja tihim gasom ubicom umrla su već 23 Poljaka.

Olujno nevreme Aksel premeštajući se iz Nemačke preko Poljske dalje na istok najveće štete napravilo je na Baltiku, gde su podivljali talasi ledene morske vode doprli gotovo do kućnih vrata u Elblongu i Novom Dvoru Gdanjskom, u mestu Mjendzizdroje preplavili i odneli deo plaže a u jednom od obalskih restorana u tom gradu silina talasa polomila je prozore.

U celoj Poljskoj guste mećave paralisale su saobraćaj a na severu, blizu Gdanjska u jednom trenutku vozači su sinoć ostali zarobljeni u koloni dugoj 20 kilometara a policija i vatrogasci delili su svima vrući čaj.

U Gdanjsku, Gdinji i Sopotu, tri luke koje čine jednu veću aglomeraciju putari nisu stizali da očiste ni gradske ulice i paralisan je tako ostao i gradski saobraćaj.

XS
SM
MD
LG