Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zvaničnica francuskog suda: Haradinaju ili pritvor ili nadzor


Ramuš Haradinaj

Sud u Kolmaru, na istoku Francuske, odlučiće danas da li će bivšeg haškog optuženika i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja zadržati u pritvoru dok traje procedura izručenja, ili će ga osloboditi s tim da bude pod sudskim nadzorom, rekla je zvaničnica tog suda Mari-Elen Kalvano.

Kalvano je dodala da će sud nekog drugog dana, ne preciziravši kada, odlučiti o tome da li će odobriti izručenje Haradinaja, prenosi AP.

Haradinaj će se, kako je predviđeno, danas pojaviti u sudu u Kolmaru.

Američka agencija navodi da se Haradinaj, bivši kosovski premijer i bivši gerilski borac suočava sa mogućim izručenjem Srbiji zbog optužbi za ratne zločine, nakon što je sinoć, po srpskoj poternici, uhapšen na francuskom delu aerodroma u Bazelu.

Ranije danas, šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj je tvrdio da bi francuske vlasti oko 13 sati trebalo da oslobode Haradinaja.

Haradinajev advokat Arijanit Koci je potvrdio da će se njegov klijent pojaviti pred francuskim sudom i takođe naveo da očekuje oslobađanje Haradinaja.

Prema ranijim informacijama izvora iz francuskog pravosuđa, istražitelji bi danas trebalo da razmotre da li postoje razlozi da se ne sprovede zahtev o njegovoj ekstradiciji.

Isti izvori su naveli juče za Rojters da će se to pitanje razmotriti "posebno u slučaju ako se radi o izdavanju naloga iz političkih razloga".

Izvor je dodao da će istražitelji razmotriti da li je njemu već bilo suđeno pred sudom UN za ratne zločine zbog istih optužbi zbog kojih je poternica izdata, navodi britanska agencija.

Haški sud oslobodio je 2012. komandante Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optužene za udruženi zločinački poduhvat u ponovljenom postupku protiv Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija od Francuske tražiti izručenje Ramuša Haradinaja dodavši da se nada da će i ovom slučaju, u Francuskoj, biti na snazi da je pravo iznad politike.

"Nego šta nego ćemo da tražimo" rekao je Vučić novinarima i dodao da bi u slučaju da Haradinaj bude ponovo pušten "voleo da Srbiji neko soli pamet po pitanju poglavlja 23 i 24", odnosno vladavine prava i pravne države.

Srpsko Tušilaštvo za ratne zločine je navodi da je sakupilo “još čvrstih dokaza koji upotpunjuju optužbe” koje se stavljaju na teret Ramušu Haradinaju, prenosi RTS.

Haradinaj je imao je kod sebe diplomatski pasoš kada ga je francuska granična policija uhapsila na aerodrom po poternici Srbije.

Haradinaj (48) je doputovao letom iz Prištine.

Njega su sredinom prošle godine zadržale, pa pustile, i slovenačke vlasti na su izdale vlasti u Srbiji 2006. godine

XS
SM
MD
LG