Dostupni linkovi

Turska: Identifikovan napadač na klub, produženo vanredno stanje


Molitva za ubijene u noćnom klubu u Istanbulu
Molitva za ubijene u noćnom klubu u Istanbulu

Turske vlasti identifikovale su napadača koji je u novogodišnjoj noći ubio 39 ljudi u noćnom klubu u Istanbulu, izjavio je u sredu ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Istovremeno, predsednik Redžep Tajip Erdogan je poručio da se Turska neće predati teroristima.

"Utvrđen je identitet osobe odgovorne za istanbulski napad", rekao je Čavušoglu agenciji Anadolija.

“Nastavlja se potraga za njim”, naglasio je turski ministar dodajući da je pretražena kuća u kojoj je osumnjičeni živeo kao i da je napad “profesionalno” planiran.

Čavušoglu nije dao druge detalje o napadaču koji je na dočeku Nove godine u poznatoj diskoteci Reina iz vatrenog oružja ubio 39 lica, među njima 27 stranaca, uglavnom sa Bliskog istoka. Ranjeno je 70 ljudi.

Kirgistan opovrgava tvrdnje o napadaču u Istanbulu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Mediji su u utorak preneli da je napadač identifikovan kao državljanin Kirgizije (28) te da je u utorak otputovao iz Istanbula, te da je pušten nakon ispitivanja u Biškeku.

Policija je ranije u sredu saopštila da je u luci Izmir uhapsila pet osoba osumnjičenih da su povezani s napadom, za koji je odgovornost preuzela “Islamska država Iraka i Levanta” (IDIL), preneo je AP.

Prethodno je uhapšeno još najmanje 14 lica, uključujući i dvoje stranaca.

Agencija Dogan je javila da je akcija policije bila usmerena na tri porodice koje su došle u Izmir pre oko 20 dana iz grada Konija u centralnom delu Turske, gde je, kako se veruje, napadač živeo pre napada.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je cilj napada u noćnom klubu u Istanbulu da se Turci okrenu jedni protiv drugih i prodube linije podela, ali da država neće biti uvučena u tu igru.

Cilj je bio i da se ugrozi turska ekonomija, dodao je Erdogan.

Pokušaj razjedinjavanja Turske: Redžep Tajip Erdogan
Pokušaj razjedinjavanja Turske: Redžep Tajip Erdogan


U prvom obraćanju javnosti posle napada, turski predsednik je rekao da uprkos "tužnom početku 2017. godine", Turska ostaje snažno posvećena svojim priroritetima za ovu godinu, prenosi AP.

Odgovarajući na optužbe da je Turska u prošlosti davala podršku “Islamskoj državi”, Erdogan je kazao da je takvo poimanje stvari upravo ono što IDIL želi.

"Predstaviti zemlju koja vodi najveću borbu protiv 'Islamske države' kao zemlju koja podržava terorizam jeste ono što terorističke organizacije hoće", rekao je turski predsednik.

Erdogan je rekao da u Turskoj ne postoji pretnja po bilo čiji način života i da je njegova dužnost da zaštiti prava svih.

Turski ministar za EU Omer Čelik izjavio je da je napad na noćni klub u Istanbulu izveden "ekstremno profesionalno" i da ima sličnosti sa napadima na Bataklan u Parizu i redakciju satiričnog časopisa "Šarli Ebdo".

On je za turski Si-En-En rekao da je napadač za kojim policija još traga očigledno "trenirao na Bliskom istoku", prenosi AP.

"Suočeni smo sa napadom koji je izveden na ekstremno profesionalan način. Napadač je ušao u klub profesionalno, izveo napad hladne glave, malo sačekao u kuhinji i onda nestao bez traga", kazao je Čelik.

On je dodao da je napadač koristio razne metode kako bi izbegao sve moderne tehniike praćenja, da je nastupao sam bez komunikacije sa bilo kim i bez bilo kakve tehnologije.

Desetine ubijenih i ranjenih u napadu u Istanbulu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Produženo vanredno stanje

Parlament Turske produžio je vanredno stanje u zemlji za još tri meseca.

Odluka o produženju vanrednog stanja, koja je usvojena juče, stupa na snagu 19. januara.

Vanredno stanje omogućava Vladi da zaobiđe parlament pri donošenju zakona i da ograniči ili ukine prava i slobode građana ako smatra da je to neophodno.

Predsednik Tajip Erdogan proglasio je tromesečno vanredno stanje dan nakon neuspelog puča 15. jula.

“Islamska država” je saoštila da je “vojnik kalifata” izveo ovaj napad tokom “praznika nevernika” u znak osvete zbog umešanosti turske armije u sukobe u Siriji.

Samo u 2016. godini Tursku je potreslo 14 napada u kojima je živote izgubilo blizu 300 osoba.

Istanbul je bio u stanju visoke pripravnosti sa oko 17.000 policijskih službenika na dužnosti u gradu, nakon niza terorističkih napada u poslednjih nekoliko mjeseci.

Devetnaestog decembra u umetničkoj galeriji u Ankari ubijen je ruski ambasador u Turskoj Andrej Karlov. Ubica je bivši policajac koji je tvrdio da je to osveta za rusko učešće u borbama u Alepu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG