Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump najavio Lighthizera za američkog stalnog trgovinskog predstavnika


Donald Trump, novoizabrani američki predsjednik

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak da će imenovati pravnika Roberta Lighthizera za američkog stalnog trgovinskog predstavnika.

Lighthitzer, koji je bio zamjenik trgovinskog predstavnika u administraciji Ronalda Reagana, igraće ključnu ulogu u Trumpovim trgovinskim planovima.

Novoizabrani predsjednik žestoko se protivi 12-članom Transpacifičkom paktu o partnerstvu u trgovini, ali je kazao da se zalaže za pojedinačne trgovinske sporazume s pojedinim zemljama.

Trump je također nagovijestio oštar stav prema Kini, uključujući i uvođenje oštrih taksi na robu uvezenu iz Kine.

“Ambasador Lighthizer obavljaće sjajan posao zastupajući Sjedinjene Države u borbi za dobre trgovinske sporazume koji bi stavili na prvo mjesto američke radnike” navodi Trump u današnjoj izjavi postavljenoj na Twitteru, objavljujući svoj izbor.

“On ima veliko iskustvo u postizanju sporazuma za neke od najbitnijih sektora naše ekonomije, i u više navrata se borio u privatnom sektoru da spriječi loše sporazume koji škode Amerikancima. On će obaviti sjajan posao pomažući u poništavanju efekata propale trgovinske politike koja je tolike Amerikance lišila napretka”, navodi Trump, prenosi Associated Press.

XS
SM
MD
LG