Dostupni linkovi

Savet bezbednosti usvojio rezoluciju o Siriji


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju za podršku Sporazuma o prekidu vatre u Siriji kojem su posredovale Turska i Rusija, kao i održavanju pregovora između vlade Sirije i opozicije.

Rezolucija je usvojena jednoglasno, nakon zasedanja koje je održano ‘iza zatvorenih vrata’. Njome se potvrđuje tekuće primirje koje su Rusija i Turska proglasile ranije tokom nedelje, a za koje je ocenjeno da se održava, uprkos sporadičnim borbama.

Usvojena rezolucija uključuje I plan za održavanje mirovnih pregovora idućeg meseca između režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada i opozicije u prestonici Kazahstana, Astani.

Ti pregovori će se odvijati uz podršku Rusije i Irana, koje podržavaju Asada i Turske, koja podržava grupe pobunjenika.

U tekstu rezolucije se “pozdarvljaju i podržavaju” napori Turske i Rusije ka okončanju nasilja u Siriji i otpočinjanju političkog procesa, prenosi AFP.

U rezoluciji se, takođe, poziva na pravljenje planova ka stavranju prelazne vlade koja bi Siriju izvela iz konflikta.

Iz Kremlja je prethodno saopšteno da je ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem o primirju u Siriji i pregovorima sa sirijskom opozicijom u Astani. Kako se ističe u saopštenju, dva lidera su istakla važnost održavanja primirja i planiranu pregovora.

XS
SM
MD
LG