Dostupni linkovi

Merkel: Nemačka je jača od terorizma


Država čini sve da garantuje građanima bezbednost i slobodu: Angela Merkel
Država čini sve da garantuje građanima bezbednost i slobodu: Angela Merkel

Nemačka je jača od terorizma, a vlada će učiniti sve da osigura bezbednost i slobodu građana, poručila je u novogodišnjoj poruci nemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je navela da je 2016. bila godina "nekoliko testova", od kojih je najteži terorizam islamističkih militanata.

Ona, međutim, naglašava da je sigurna u Nemačku.

"Posebno je gorko i mučno kada terorističke napade vrše ljudi koji tvrde da traže zaštitu u našoj zemlji", rekla je Merkel, prenosi AP.

Ona kaže da Nemačka teroristima poručuje da su "ubice pune mržnje koje neće određivati kako treba i kako želimo da živimo".

"Mi smo slobodni, obzirni i otvoreni", piše u njenom govoru, koji će biti tokom dana objavljen na televiziji.

Merkel kaže i da Nemačka šalje poruku da ukaže koliko je značajno i bitno za njenu zemlju da pomogne onima kojima je pomoć zaista potrebna.

Prema njenim rečima, demokratija i vrednosti Nemačke su suprotne svetu terorizma ispunjenim mržnjom i one će biti jače od terorizma.

"Jači smo zajedno. Naša država je jača. Država čini sve da garantuje građanima bezbednost i slobodu", dodaje.

Merkel, koja se ponovo kandidovala za kancelarku na predstojećim izborima u septembru, pozvala je na "otvoren pogled na svet i samopouzdanje u same sebe i zemlju".

Ona je priznala i da je Evropa "spora i teška" i da treba da se koncentriše na to šta može da učini bolje nego jedna pojedinačna država.

"Ali, ne, mi Nemci ne treba da se varamo misleći da srećna budućnost leži u tome da u nju ulazimo sami", poručila je Merkel.

XS
SM
MD
LG